Koszorúzási ünnepségek

Koszorúzási ünnepségek
Nagyvárad – Mintegy ötvenen jelentek meg a nemzeti ünnep alkalmából Rulikowski Kázmér síremlékénél, hogy koszorúval tisztelegjenek a lengyel származású orosz tiszt emléke előtt, aki a magyar szabadságharc mellé állt.

A jelenlévők kezdetben a magyar himnuszt énekelték el. „Minden évben, március 15-i rendezvényeinket Rulikowski Kázmér emlékműjénél kezdjük. A magyar nemzet legnagyobb ünnepén koszorúkkal, virágcsokrokkal és főhajtással tisztelgünk az 1848-1849-es magyar polgári forradalom és szabadságharc hősei előtt” – mondta bevezetőként Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos, majd a jelenlévők sorban elhelyezték koszorúikat az emlékmű előtt. Az RMDSZ Bihar megyei szervezete, városi frakciója, valamint az újvárosi, őssi és váradszőllősi körzetek mellett a Királyhágómelléki Református Egyházkerület részéről, Biró Rozália szenátor és Cseke Attila képviselő nevében helyeztek el koszorúkat, továbbá a Megyei Tanács, a Prefektúra, az USL, a PDL, a Nagyváradi Gyermekklinika, a Mihai Eminescu Főgimnázium, a Partium Alapítvány és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség képviselői is lerótták tiszteletüket.

Az ünnepség a Rhédey-kertben, Nicolae Bălcescu szobra előtt folytatódott. Itt a bevezető beszéd először román nyelven hangzott el és a jelenlévők a román himnuszt énekelték el. Az első helyszínen megjelentek mellett ezúttal Ilie Bolojan polgármester is koszorúzott a polgármesteri hivatal nevében és többek között a Közterület Fenntartó Zrt., a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala, a Szent László Gimnázium, valamint a Nicolae Bălcescu iskola képviselői is lerótták tiszteletüket a szobor előtt.

Neumann Andrea