Koszorúk, mécsesek, virágok

Koszorúk, mécsesek, virágok
Halottak napja, illetve Mindenszentek ünnepe előtt most is bőséges a választék koszorúkból, mécsesekből, és a krizantémok is sokféle színben, cserépben vagy anélkül kelletik magukat.


A nagyváradi Decebal piacon főleg különféle minőségű műanyag koszorúkat láttunk, tán csak egy helyen árulnak mohából, illetve tobozokból és száraz virágból készülteket. A „selyemvirágokkal” díszített műkoszorúk ára 15 lejnél kezdődik, s méretüktől függően elérik a 35 lejt is. Mint megtudtuk, maguk az árusok készítik el ezeket, az előre megvásárolt alapanyagokból. Mohából, tobozokból, szárított virágokból készült koszorúkat már tíz lejért is lehet kapni – azok, amelyek tobozokból és szárított virágokból készültek, hamar elkeltek, azonban lehet még kapni tobozból és művirágból készülteket, illetve moha és szárított virág koszorúkat.

Korallkák és sírdíszek

Akadnak, akik nem krizantémot, hanem egyéb cserepes virágokat vásárolnak ilyenkor – például korallkát, ebből egy cserép húsz lejbe kerül. Kelendőek még a sírdíszek is – ezek kehelybe helyezett virágok és fenyőgallyak; mi művirágos változatokat láttunk, ezek ára 20 és 35 lej közötti. A műanyag, illetve üvegpohárba helyezett mécsesek ára három lejnél kezdődik, a nagyobbak 25, 30 lejbe kerülnek, de 50 lejes mécsest is láttunk. Az egyszerű fehér gyertyákból tíz darab három lejbe, 50 darab pedig húsz lejbe kerül.

file72j7zwa7qhi175ohi2tm

Krizantémokból is nagy a választék. Kicsi, cserepes krizantémot már öt lejért is kapni, a nagyobb, gazdagabb változat eléri a húsz lejt. A csokrok ára három lejnél kezdődik, illetve kettőt öt lejért adnak, s persze itt is megtalálhatók a drágábbak is. Míg a koszorúk árai ugyanazok, mint tavaly, a krizantémok drágultak mintegy húsz százalékkal. Kevesebb virág termett, nagyobb volt a locsolási igény is, mondta el Barátki László virágtermesztő, hiszen nyáron mindössze egy csapadékdús hónap volt. A vásárló pedig kevés, aki pedig vesz, többnyire a legolcsóbbat keresi, tette hozzá. A termelő azt is elpanaszolta: megjelentek az időszakos árusok, akik olcsóbban árulnak, s a kevés különbség is érezhetően csökkenti a klienseik számát…

A nagypiacon már a bejárat előtt árulják a krizantémokat – a kis csokrok két lejbe kerülnek –, s rögtön a bejárat után virág- és koszorúárusok sorakoznak. Itt nagyobb a választék, többféle természetes alapanyagokból készült, illetve művirágokkal díszített koszorút láttunk. Az árak tíz lejnél kezdődnek, a legdrágább pedig egy művirágból, műfenyőből készült koszorú volt, mely 65 lejt kóstál. A kisméretű, természetes alapanyagokból készült koszorúk többnyire tíz lejbe kerülnek, s szintén ennyit kérnek a kisebb műanyag-koszorúkért is. A krizantém csokrok ára öt lej, cserepes krizantémokat pedig 6–8 lejért láttunk.

Neumann Andrea