Körvonalazódik a Szent László Napok programja

Körvonalazódik a Szent László Napok programja
A nagyváradi Szent László Egyesület újabb részleteket közölt a június utolsó hétvégéjén esedékes Szent László Napokról. A programok gerincét a városalapító Szent László királyunkat és korát bemutató előadások, könyvbemutatók, és egyéb kulturális és szórakoztató jellegű programok alkotják, ugyanakkor a szervezők Nagyvárad történelmi korokon átívelő kulturális értékeinek és hagyományainak bemutatását és népszerűsítését is célba vették.

Egyidejűleg több helyszínen – Rhédey-kert (ma Bălcescu park), Partiumi Keresztény Egyetem (PKE), Bunyitai-liget (ma Brătianu park), Góbé Csárda, Moszkva Kávézó, stb. – lesznek programok, így minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

A Csökmői fúvószenekar közreműködésével a város különböző pontjain csendülnek fel a rendezvényre hívogató, Szent László tiszteletéről szóló dalok. A pénteken 17 órai kezdettel tartandó ünnepélyes megnyitót megelőzően egy különleges eseményre kerül sor: a toronyzenélés hagyományait eleveníti fel a már említett fúvószenekar a Nagyvárad-Újvárosi templom tornyának függőfolyosóin.

A Nagyváradról elszármazottak találkozója elsősorban azoknak az idegenbe szakadt egykori váradi polgároknak szól, akik büszkén vallják magukat az Ady Endre által „Pece-parti Párizsnak” nevezett város szülöttjének, és akik szívükben mindvégig megmaradtak nagyváradinak és magyarnak. A találkozóra várják azokat is, akiket rokoni szálak fűznek a „boldog Váradhoz”, és szeretnék megismerni a város múltját, jelenét, szeretnének elbeszélgetni az itthon maradottakkal. A délelőtt 10 órától, a Partiumi Keresztény Egyetemen kezdődő találkozón az elszármazottak Nagyváradhoz kötődő régi emlékeiket elevenítik fel. Nagyvárad régi hangulatát egy képeslapokból álló gyűjtemény bemutatásával igyekeznek feleleveníteni. Jelen lesznek olyan meghívottak is, akik munkásságukkal méltán öregbítették Nagyvárad hírnevét a nagyvilágban.

Szintén szombaton, reggel 10 órai kezdettel rendhagyó főzőverseny veszi kezdetét a Rhédey-kertben. Hogyan kapcsolódik a gasztronómiai rendezvény Szent László királyunkhoz? – ez majd a helyszínen kiderül, ígérik a szervezők. A verseny idején népzenei programok várják az érdeklődőket.

A Szent László Napok keretében sorra kerülő, gyermekeknek szóló programok egyik szervezője a Székelyföldi Legendárium csapata lesz, akik lehetőséget teremtenek arra, hogy a lurkók megismerkedjenek játékos formában a Szent László legendák helyszíneivel Nagyváradtól a Tordai-hasadékon át egészen Székelyföldig. Lesz óriás társasjáték, mesevetítés, kézműves-foglalkozások, és egyéb családi programok.

Minden borban van egy nóta címmel vidékünk, illetve a Kárpát-medence legkiválóbb borait kóstolhatják meg az érdeklődők, miközben a jó hangulat megteremtése végett bordalok, és közismert nóták csendülnek majd fel. Az estét egy ígéretes operett-est zárja a Rhédey-kertben.

A vasárnapi program ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét, majd kórus- és néptánc-találkozót szerveznek. Szent László örökségéről Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök tart előadást.

A könnyűzenei programok sorában, a Szent László Napokon több Bihar megyei, és váradi együttesnek biztosítanak bemutatkozási lehetőséget a szervezők. Mindemellett olyan népszerű előadóművészek is koncerteznek, mint a 2006-os Megasztár győztese, a Váradon is méltán népszerű Rúzsa Magdolna, valamint a Csík Zenekar és barátai: Kiss Tibor és Lovasi András. Minden program ingyenes!

A Szent László Napok főszervezője a Szent László Egyesület, társszervezői: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Magyar Polgári Egyesület, Metrion Egyesület, Partitipatio Alapítvány, Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete, Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszéke, Partiumi Magyar Művelődési Céh, és a nagyváradi Zichy Ferenc Borklub. Partnerek: Csillagocska Alapítvány, Góbé Csárda, Moszkva Kávézó, Pro Partium Egyesület, Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ.

A folyamatosan bővülő programról a szervezők a Facebookon és a www.szentlaszlonapok.ro honlapon tájékoztatják az érdeklődőket.

Nagyvárad, 2013. május 16.

A Szent László Napok Sajtószolgálata