Kórus-születésnap közös énekléssel

Akt.:
Kórus-születésnap közös énekléssel
Nemzetközi kórustalálkozóval egybekötve ünnepelte megalakulása 10. évfordulóját az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus szombaton.


Az érmihályfalvi városi kórus 2006-ban alakult meg Veres László Zsolt református kántor, tanár vezetésével. Az alapító 2011. júniusában szenvedett halálos autóbalesetet, ami után rövid ideig szünetelt a kórus működése. Az újrakezdésre adott lehetőséget, hogy némi rábeszélés után Darabont Aliz zenetanárnő elvállalta a kórusvezetői feladatokat, a csapat pedig felvette alapítójának nevét. Az egy évtizedes születésnapot a már hagyományosnak mondható találkozóval ünnepelték meg az elmúlt szombaton a helyi kultúrházban, ahol a meghívott kórusok tagjai mellett az előadásokra kíváncsiak is megjelentek, így összességében több mint 200 ülőhely talált gazdára. A kórus történetét fotókból, újságcikkekből összeállított alkalmi kiállításon is bemutatták.

Meglepetésekkel

A házigazdák meghívását a következő kórusok fogadták el: a Csenki Imre Vegyeskar (Püspökladány), Makláry Lajos Városi Énekkar (Hajdúnánás), Horváth János Társaság Vegyeskórusa (Margitta), Búzavirág Népdalkör és Férfikórus (Székelyhíd), Jubilate Deo Kórus, Csilinka Gyerekkórus (Érmihályfalva), közreműködött a helyi Bartók Béla Citerazenekar. Az egybegyűlteket köszöntve Nyakó József polgármester örömének adott hangot a sokadalom láttán, félig tréfásan az önkormányzati és politikusi tevékenységhez hasonlítva a kórusok munkáját, miszerint egyikben sem jó, ha “valaki(k) félre viszi(k) a nótát”. Bár nemzetközinek volt hirdetve, a találkozó egy nemzetbelieket gyűjtött egybe, aki “egy húron pendültek”, ennek jeleként némely dalt a közönség tagjai is énekeltek a színpadon lévőkkel. Jellemzően kórusművek, vallásos énekek és népdal-feldolgozások hangzottak el. Két csapat meglepetéssel is készült: a székelyhídi férfikórus az Ismerős Arcok együttes Egy vérből való vagyunk című számát dolgozta fel, míg a püspökladányiak megfelelő hangszeres és mozgás-kísérettel egy zulu dalt adtak elő, nagy sikert aratva.

Köszöntések

A házigazdák természetesen utoljára léptek színpadra. Darabont Aliz elmondta: bár tartott a feladattól, nem bánta meg, hogy elvállalta a kórus vezetését, melyben 10 év alatt több mint 60 tag fordult meg. Emléklapokat adott át az egykori és az aktív tagoknak, ő maga pedig a magyarországi vendégektől vehette át azok kórusának szánt születésnapi ajándékait. Nyakó József sem maradt el a köszöntéssel: a polgármester egy új rend formaruhát ígért a kórusnak (méltatva a helyi kulturális életben betöltött szerepüket), illetve egy pianínót a kultúrháznak a hasonló, illetve mindenfajta zenés rendezvényekhez. A programot közös éneklés zárta, a kórusok közösen Verdi: Nabucco című operájából a Szabadságkórust adták elő. Kis technikai szünet következett: a házigazdák 15 perc alatt a kultúrház nézőterét átalakítva 150 főre terítettek, hogy vacsora mellett folytatódhasson a jókedvű nótázás.

Rencz Csaba