Körülbelül 9.700.000 román él Románia határain kívül világszerte

Natalia Intotero külhoni románokért felelős miniszter
Natalia Intotero külhoni románokért felelős miniszter
Körülbelül 9.700.000 román él Románia határain kívül – derül ki a 70 román külképviselet által szolgáltatott és a szakminisztérium által összesített adatokból.

Natalia Intotero külhoni románokért felelős miniszter szerdán mutatta be a 2019-es év első felére vonatkozó adatokat, valamint azoknak a felméréseknek az eredményeit, amelyeket határon túli román civil szervezetek és személyek körében végeztek.

A kérdőívekre 322 személy és civil szervezet válaszolt. A válaszadók zöme nagyobb összetartást szeretne a román közösségek között, több lehetőséget a román nyelv tanulására, és jobb kapcsolatot a romániai hatóságokkal. A jelentés ugyanakkor leszögezi, hogy nehéz megbecsülni a külhoni románok számát, hiszen soknak közülük nincs hivatalos lakhelye a befogadó országban.

A külhoni románokért felelős minisztérium 13.468.000 lejt különített el a határokon túl élő román személyek és civil szervezetek projektjeinek támogatására, és költségvetés-kiegészítés esetén további összeg kiutalására jelentette be igényét.

 

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .