Kortörténeti esemény a várban

Akt.:
Kortörténeti esemény a várban
Nagyvárad- Szerdán az október 2-12. között szervezett Nagyváradi Őszről tartottak sajtótájékoztatót az RMDSZ-nél. Thurzó Zoltánnak köszönhetően első alkalommal fog zongoraszó hallatszani a várban.

Huszár István alpolgármester a magyar vonatkozású programokat ismertette. Arról számolt be: még augusztusban megegyezett a Nagyvárad partnervárosának számító Székesfehérvár polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással arról, hogy az ottani Vörösmarty Színház tulajdonát képező, 5-6 méter magas óriás királybábuk közül hármat néhány nap erejéig elhozzák Váradra. Végül Szent László, Szent István királyokra és Gizella királynéra esett a változás. A bábuk csütörtök este érkeznek a városunkba, és péntek délután felvonulnak a hivatalos megnyitó keretében, majd vasárnap reggelig lehet megtekinteni „őket” a vár udvarán.
Péntek délután a Szigligeti Színház Lilliput Társulata szórakoztatja a nagyérdeműt. Naponta magyar nyelvű idegenvezetés is lesz a létesítményben, a Körösvidéki Múzeummal való együttműködésnek köszönhetően pedig a Griffmadaras teremben egy hat hónapig látogató kiállítás nyílik a vár történetéhez köthető régészeti leletekről. Az első hétvégén a debreceni Bordó Sárkány Régizene Rend nevű együttes játszik középkori világzenét, október 10-én pedig a Piramissal lehet nosztalgiázni. Újdonságként a vár falára kivetítik 3D-ben az erődítmény történetét, egy estét pedig a váradi könnyűzenei tehetségeknek szánnak, mások mellett a Megasztár-győztes Tolvai Renátát is meghívták.

Két zongorakoncert

Thurzó Zoltán zongoraművész két, szerinte kortörténeti eseménynek számító koncertre hívta fel a figyelmet, melyek az ő nevéhez lesznek köthetőek. Hangsúlyozta: mivel fontosnak véli, hogy a merjünk nagyot álmodni gondolat jegyében az elődeink szellemi örökségére hagyatkozva mi is közösségfejlesztő kulturális tevékenységet fejtsünk ki, két zongora előadással szeretné megajándékozni hallgatóságát. Ezek azért számítanak különlegességnek, mert a nagyapja, néhai Thurzó Sándor zenetudós által összegyűjtött, most ő és az édesanyja által gondozott kordokumentumok alapján a város alapítása, illetve a vár megépítése óta még sohasem csendült fel zongoraszó az erődítmény területén. Mivel a legújabb kutatások szerint 1082-re datálható a városnak alapítása, és azóta 933 év telt el, október 6-án, kedden 17.30 órától Szereti Ön Chopint? koncertezik címmel a vártemplomban, 933 szál gyertya fényénél. A másik fellépése október 10-én, szombaton lesz, szintén a vártemplomban 17.30 órától, amikor időutazásra invitálja közönségét a vár történelmében, Liszt, Bartók és Kodály válogatott műveinek a segítségével. Akárcsak a Nagyváradi ősz többi eseményére, a két zongoraestre is ingyenes lesz a belépő. Adományokat szeretettel elfogadnak az 1. számú Speciális iskola részére.

Ciucur Losonczi Antonius