Kortárs művészek közös terei Debrecenben és Nagyváradon

Kortárs művészek közös terei Debrecenben és Nagyváradon
Két színvonalas kortársművészeti kiállítás nyílt egyazon napon a Partiumi Keresztény Egyetem és a debreceni MODEM közreműködésének eredményeképpen: debreceni művészek Nagyváradon, nagyváradiak pedig Debrecenben állítottak ki.

Egy nap, két város, két kiállítás és számos kiváló kortárs művész – így lehet összegezni a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) és a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (MODEM) együttműködésének eredményeképpen megvalósuló, maratoninak mondható kulturális eseménysorozatot, melyre csütörtök délután, illetve este kerülhetett sor Nagyváradon és Debrecenben. A két intézmény kooperációja másfél éve kezdődött az úgynevezett CEPEVIT (A centrum-periféria viszony átalakulásának határmenti perspektívái a kulturális regionalizmus és a kortárs vizuális kultúra kontextusában) a Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 által támogatott közös kutatási program keretében. Csütörtök délután a MODEM gyűjteményének tér és helyszín témájához kapcsolódó alkotásait a Körösvidéki Múzeumban nyitották meg, majd ezt követően a nagyváradi 35-ös Műhely (1981-1995) tagjai mutatkoztak be a debreceni kortárs művészeti központban. A két egymást követő kiállításmegnyitón több százan vettek részt: a kiállító művészek mellett többek között a PKE és az Állami Egyetem művészeti szakos hallgatói és pedagógusai, akik a váradi vernisszázsnyitó után két autóbusszal és több személygépjárművel utazhattak a cívisvárosba.
Isten érzékszerve

A Körösvidéki Múzeum, melynek rendeltetése éppen átalakulóban van ideális helyszínnek bizonyult a tér és helyszín témáját feszegető „játéknak”. A kiállításmegnyitón Aurel Roşu, a Bihar Megyei Képzőművészek Egyesületének elnöke köszöntötte a több százra tehető látogatót, akik ezt követően Gulyás Gábor, a MODEM igazgatója, társkurátor, és Kukla Krisztián igazgató-helyettes, a CEPEVIT projekt munkatársa, párbeszédre épülő rendhagyó tárlatbemutatóját hallgathatták meg. A filozófiai eszmecsere tárgya a dinamikus és a statikus terek fogalmának megfejtése volt az emberi észlelés nézőpontjából. Elhangzott: ha Isaac Newton nyomán elfogadjuk, hogy a tér Isten érzékszerve, akkor a múzeum fogalma is átértékelődik. A kiállítótér egy olyan hellyé válik, ahol képzeletünk, álmodozásaink, szenvedélyeink életre kelhetnek és ahol az érzékelés önmagára is reflektálhat. A tárlat anyagát tekintve megannyi tér rajzolódik ki előttünk a munkák révén; szimbolikus és hagyományos terek, melyekben sokféle művészi felfogás talált hajlékot térről, helyszínről, időről.
Szelíd ellenállás”

A debreceni vernisszázs címe Kísérlet és közösség. Huszonegy Nagyváradon alkotó művész – az 1984-ben alakult nagyváradi 35-ös Műhely tagjai – munkáit mutatja be. A 80-as, 90-es évek legjellemzőbb művei mellett a kiállítók legutóbbi alkotásai is megtekinthetőek voltak. A tárlatot dr. Horváth Gizella a PKE rektor-helyettese, váradi projektfelelős nyitotta meg. Köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha meg akarjuk érteni a kiállított munkák jelentőségét, mindenképpen figyelembe kell vennünk a tér-idő koordinátákat, azt a kulturális elszigeteltséget, amit a Ceausescu-korszak jelentett Romániában a művészek számára. A kommunista párt jóváhagyásával alakult meg 1984-ben a 35 év alatti képzőművészek összefogását – és egyben ellenőrizhetővé tételét – szolgáló 35-ös Műhely Nagyváradon is. „Ironikus módon ez a szervezet tette lehetővé, hogy fiatal művészek inspirálják egymást, művészgenerációként lépjenek fel és szelíden kifejezzék különállásukat a rendszerrel szemben” – fogalmazott. Elhangzott, hogy a „szelíd ellenállásként” értelmezett művek történelmi jelentősége megkérdőjelezhetetlen. A kiállítás tétje azonban az, hogy mit mond el a fiataloknak, a tanítványoknak a korról, a szabadság utáni vágyról. Az ünnepélyes megnyitó után a váradi Bone Rudolf művészeti manifesztációját lehetett megtekinteni, mely egy köteg PVC cső megmunkálhatóságát mutatta be. A résztvevők megtekinthették az igen színvonalas kiállítást, kérdezhettek a jelenlévő volt csoporttagoktól, majd még a hazaindulás előtt alakalom nyílt a MODEM Istenem című kiállításának a megtekintésére, illetve rövid városnézésre is.
Lesz folytatás

A nagyváradi kiállítás megtekinthető április 29-ig – hétfő kivételével minden nap – kedden, csütörtökön, szombaton: 10-15 óra között – szerdán, pénteken és vasárnap: 10-18 óra között. A MODEMBEN a Közösség és Kísérlet című tárlat június 19-ig látogatható. A CEPEVIT programot a hétvégén egy két napos konferencia zárja a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Központban, de ezzel nem zárul a PKE és a MODEM együttműködése. Remélhetőleg lesznek újabb sikeres pályázatok és ezáltal hasonlóan tartalmas kulturális események várnak még a váradi és debreceni kultúrapártoló, művelődő közönségre.

Mészáros Tímea