Kortárs dráma a Szigligeti Színházban

Kortárs dráma a Szigligeti Színházban
Howard Barker Jelenetek egy kivégzésből című drámáját mutatja be a Szigligeti Társulat március 2-án, pénteken 19 órától a nagyváradi színházban.

Az előadás rendezője Theodor Cristian Popescu, a főszerepben Ráckevei Anna Jászai-díjas, Érdemes Művészt láthatja a közönség. A bemutató előadásra a Szigligeti-bérletek érvenyesek, de jegyek is kaphatók a színház pénztárában. Nyitva tartás: keddtől péntekig 9-17 óra között, valamint egy órával az előadások előtt.

 

 

 

A Jelenetek egy kivégzésből című dráma központi alakja Galactia, a velencei festőnő, akit a dózse azzal bíz meg, hogy megörökítse a lepantói csatát (1571 – az Oszmán Birodalom ellen vívott háborúk egyik híres tengeri csatája, amely során a Velencei Köztársaság, az V. Piusz pápa által vezetett Pápai Állam, Spanyolország, a Genovai Köztársaság, a Savoyai Hercegség és a Máltai Lovagrend szövetsége döntő csapást mért az oszmán flottára). Galactia azonban öntörvényű művész, aki a a „fényes diadalt” szörnyű mészárlásnak tekinti és akként is ábrázolja. A képet a megrendelők egy „előre kitervelt, obszcén provokációnak” tartják. Galactiát bebörtönzik és a szeretőjét, Carpetát bízzák meg egy „ellenfestmény” megalkotásával. „Az állam műalkotásokat rendel. Mekkora szabadsága van ebben az esetben a művésznek? Viszonyulhat-e kritikusan a hatalomhoz, amikor azt kérik tőle, hogy dicsőítse, ünnepelje azt? Lehet-e úgy ábrázolni egy jelentős tengeri csatát, amely „megmentette” Európát, mint egy közönséges mészárlást? A megrendelés nem csak a témát határozza meg, egy adott látásmódot is a művészre kényszerít? Csak a tudását, vagy a lelkiismeretét is megvásárolják?” – mondja Theodor Cristian Popescu rendező.

 

 

 

Howard Barker

 

Jelenetek egy kivégzésből

 

dráma

 

fordította: Julián Ria

 

 

 

Szereplők: Ráckevei Anna, Pál Hunor, Kardos M. Róbert, Dimény Levente, Dobos Imre, ifj. Kovács Levente, Tóth Tünde, Ababi Csilla, Gajai Ágnes, Csepei Róbert, Szotyori József, Hunyadi István, Csatlós Lóránt, Kiss Csaba, Varga Balázs, Kocsis Gyula.

 

Rendező: Theodor Cristian Popescu

 

Színpadi mozgás: Florin Fieroiu

 

Zene: Vlaicu Golcea

 

Díszlet, jelmez: Kiss Borbála

 

A rendező munkatársa: Fazakas Márta