ERDON Helyi hírek

2011.06.21. 15:46

Kultúra Nagykároly napjaira

<p>Sok kulturális rendezvény közül válogathat az érdeklődő a Nagykárolyi Városnapok kínálatából, szombaton megtekinthetőek a kastély nemrégiben átadott történelmi enteriőrjei is.</p>

A hétvégén tartják a Nagykárolyi Városnapokat, azaz a Villa Karul Fesztivált, a jelentősebb programokról már tájékoztattuk olvasóinkat. De a nagyszínpad fő fellépőin kívül (AD Stúdió és Smiley szombaton, Dolly Roll, Narcotic Sound és Fiesta vasárnap) érdemes odafigyelni a kisebb kísérőprogramokra is, hiszen tartalmas kikapcsolódást ígérnek. Nagyon színes az idei program is, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő opciót, lesz sok sport, lesznek egészségmegőrzési fórumok, vagy éppen kisállat-kiállítás.

De a kultúra és művészetek iránt érdeklődők is érdemes kilátogassanak az rendezvényre, hiszen nagyon sok ilyen jellegű eseményre is sor kerül. Mindjárt a három „bemelegítő” nap estéje a szabadtéri előadásokról szól, mindhárom napon, szerdán, csütörtökön és pénteken este 8 órától a kultúráé a főszerep. 22-én a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata lép fel Carlo Goldoni „Chioggai csetepaté” című vígjátékával. 23-án, csütörtökön pedig a román társulat Mihail Sebastian „A név nélküli csillag” című darabjával. A helyszín mindkét előadás esetében a kastélykerti kézilabdapálya. Péntekre már állni fog a nagyszínpad is megszokott helyén, a nyomda előtti parkolóban, itt lép fel a Dinu Lipatti Filharmónia ötven főd nagyzenekara. Közönségbarát klasszikusokat adnak elő Strauss, Donizetti, Bellini, Verdi és Puccini műveiből. Vezényel Cristian Sandu, a Kolozsvári Nemzeti Operaház karnagya, szólista Fátyol Lujza, a Düsseldorfi Operaház énekesnője, a Hariclea Dardée 2010 nemzetközi verseny díjazottja.

Pénteken szerepet kap az irodalom is, hiszen délután 16 órától az Ali Baba étterem teraszán nagykárolyi írók-költők olvasnak fel műveikből, illetve író-olvasó találkozóra is sor kerül. A helyi Kulturális Központ által évenként meghirdetett irodalmi vetélkedők díjazottjai kapnak majd jó tanácsokat a „tapasztaltaktól”, de természetesen mindenkit szívesen látnak. Meghívottak: Svecz Cristian, Ţineghe Adrian, Kádár Ferenc, G. Katona József, Sróth Ödön, Végh Balázs Béla, Kiss Zita. Különleges meghívottak: Felician Pop, László Róbert, Viorel Câmpean, Aurel Pop.18 órától kötetlen beszélgetés és dedikálás ugyanott.

Szombaton déli 12 órától délután 18 óráig nyitva lesz a nagyközönség számára a Castellum kiállítás, azaz a Károlyi-kastély korhűen felújított, csodálatosan szép termei. Aki elszalasztja most megtekinteni ezt az igazán nagyszabású és egyedi tárlatot, annak jövő évig kell várnia, hiszen véglegesen csak a kastélyépület renoválásának befejeztével nyitják majd meg.

Szabad téren, a nagyszínpadhoz közeli szoborparkban (a „galambos szökőkút” körül) fotókiállítás lesz, a Kulturális Központ Fastus József által vezetett fotókörének résztvevői állítják ki alkotásaikat, összesen mintegy ötven képet.Vasárnap 14 órától a Városi Színház épületének előcsarnokában Lőrincz Tibor szatmárnémeti mérnök „Az erdélyi vasút története” című kiállítását nyitják meg, itt ritka bélyegek és képeslapok kalauzolják majd a látogatót a vasút múltjába. A kiállítás a városnapokat követő hét folyamán is látogatható lesz. A Villa Karul Fesztivál kulturális felhozatalának utolsó eseményére vasárnap délután 17 órától kerül sor, Hágó Nándor, a Nagykárolyi Városi Múzeum igazgatója tart egy kellemes helyismereti sétát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!