ERDON Helyi hírek

2010.05.31. 18:19

Sztrájkba léptek az iskolák

<p>Szatmár megye - A Szatmár megyei tanügyi alkalmazottak többsége május 31-én általános sztrájkba lépett, velük szolidarizálva pedig a megye számos önkormányzata egy napos munkabeszüntetést tartott.</p>

Hétfőn a Szatmár megyei tanintézmények 75%-a csatlakozott a meghatározatlan idejű munkabeszüntetéshez, jelentette ki Ioan Drăgan, az Országos Tanügyi Szakszervezet Szatmár megyei elnöke. Elmondása szerint óvodák, és elsősorban vidéki általános iskolák határolódtak el a konfliktustól. A tanügy minisztérium, és a tanfelügyelőségek felől érkező nyomásnak, egy-egy iskola visszalépésének, és az országos híreknek meg volt az elbizonytalanító hatása, akárcsak annak, ha a tantestület egy része nem sztrájkol, pedig amennyiben a szakszervezet szintjén elindult a munkakonfliktus, akár egyetlen pedagógus is sztrájkolhat az iskola többi alkalmazottjának ellenében. Mivel a nem címzetes pedagógusok állása kevésbé biztos, ezért ők könnyebben befolyásolhatóak a tanfelügyelőség által. Állítása szerint a Cartel Alfa Szakszervezeti Konföderáció, amelyhez a tanügyi szakszervezet is tartozik, pert tervez indítani a tanügy minisztérium ellen, mert két törvényt is áthágott annak érdekében, hogy megakadályozza az idegennyelv érettségi elhalasztását. Első esetben a munkakonfliktusokat szabályozó törvényt, amely kimondja, hogy konfliktusban álló személy nem helyettesíthető nem sztrájkolóval, a másik törvénysértés pedig, hogy a tanügy minisztérium hirtelen május 27-én hozott egy rendeletet az érettségi módszertanának módosítására annak érdekében, hogy más iskolából jött pedagógusokból lehessen kialakítani a vizsgabizottságot. Amint azt Kristóf Mihály a Kölcsey Ferenc Főgimnázium szakszervezeti vezetője elmondta, az iskola teljes tantestülete részt vesz a sztrájkban, akik eldöntötték, hogy a végsőkig kitartanak, amíg nem érnek el konkrét eredményt. A tananyagot minden tanár igyekezett mostanra befejezni, hiszen már hetekkel ezelőtt aláírták a sztrájkhoz való csatlakozást, a jegyeket viszont március óta nem írják be a naplóba, mint ahogy a diákok tanulmányi átlagát sem fogják lezárni. A pedagógusokra nagy nyomás nehezedik, hiszen a sztrájk napjait nem fizetik, júniusi fizetésük 25%-al csökken, januártól már lényegesen csökkent a bérük a juttatások megvonása miatt, ráadásul a májusi béralapjuk a megyeközpontban újra hiányos, így lehetséges, hogy júniusban csak a fizetésük 35%-át kapják kézhez. Ioan Drăgan szerint valószínűleg az adók is növekedni fognak, így még jobban csökkenni fog a tanügyi alkalmazottak jövedelme.

Meggondolták magukat

A 10-es számú Általános Iskola is visszalépett a konfliktustól. Amint Ressler István, az iskola igazgatója elmondta, egyetértenek a sztrájkolók elképzeléseivel, és szolidarizálnak is velük, de csak június 15-től csatlakoznának a konfliktushoz, amikor a gyerekeket már nem érinti hátrányosan a tanítás elmaradása miatt a munkabeszüntetés. Főleg a kisebbek esetén jelent gondot a szülők számára a gyerekek elhelyezése. Tegnap Szatmár megye önkormányzatainak többsége, valamint az egészségügyi intézmények a tanügyiekkel való szolidaritásból egy napos munkabeszüntetést tartottak, amihez az állami dekoncentrált intézmények nem csatlakoztak. Coza Valer, a Pro Autonomia Szakszervezet vezetője elmondta, nem zárják ki az általános munkabeszüntetést sem, annak elkezdéséhez viszont végig kell járni a törvényes procedúrákat. A szakszervezethez Szatmár megye 54 polgármesteri hivatala és a megyei tanács alárendeltségébe tartozó intézmények alkalmazottai tartoznak.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!