Korszerűsödött a lakossági nyilvántartót

Korszerűsödött a lakossági nyilvántartót
Bihar megye – Az Európai Unió által finanszírozott Phare CBC 2004 program zárókonferenciáját tartották november 29-én a nagyváradi városháza dísztermében debreceni vendégek jelenlétében.

A Phare CBC 2004 program célkitűzése a nagyváradi Polgármesteri Hivatal Lakossági Nyilvántartó Igazgatósága által nyújtott szolgáltatások minőségének a javítása volt. A partnerek: Nagyváradi Metropolis Övezet Társulás, Bihar Megyei Személyi Nyilvántartó Iroda és a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A projekt teljes költségvetése 50 ezer euró, melyből 43 ezer euró az EU része, a fennmaradó 7 ezer euró a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal önrésze.

A projekt célja: a nagyváradi lakossági nyilvántartó által nyújtott szolgáltatások minőségének emelése az európai szabványoknak megfelelő szintre. E projekt megvalósítása által a két testvérváros, Nagyvárad és Debrecen közigazgatása hatékonyabb lesz a személyi adatnyilvántartó közszolgálatai közötti know-how transzfer révén. A projektmenedzser Gheorghe Seica igazgató.

Ismertetők

Andrei Krausz köszöntőjét követően, Biró Rozália alpolgármester méltatta az esemény jelentőségét, azt, hogy az emberek érdekében sikerült korszerűsíteni a lakossági nyilvántartót, egyszerűsödik a születési igazolványok, a házassági és halotti bizonyítványok kibocsátása.

Vizeli Sándor, a Debrecen megyei Jogú Város igazgatója felelevenítette, hogy annak idején nagy útkeresésnek számított számukra ennek a rendszernek a bevezetése. Most a váradiak elkerülhették azokat a tévutakat, amiket ők elkövettek.

Nicoleta Cherei projekt koordinátor ismertette a 2007. február 2-i nyitókonferencia óta eltelt időszak eseményeit, majd Adrian Chiru ismertette magát a programot informatikai szempontból. Cristian Popescu, az Anyakönyvi Hivatal vezetője az új rendszer fontosságát ecsetelte, kiemelve, hogy mennyire megkönnyíti a munkájukat és mennyivel biztonságosabb mint az írásos nyilvántartás. A konferencia leglátványosabb része az volt, amikor hét perc alatt kinyomtattak egy születési igazolvány és egy házassági bizonyítványt.

 

Péter I. Zoltán