Korszerűbb megelőzéssel és jobb diagnosztikával

Akt.:
Korszerűbb megelőzéssel és jobb diagnosztikával
© Fotó: Pixabay
Debrecen – Az évi újonnan felfedezett cukorbetegek száma 2007 óta csökkent.

Mintegy ezer szakember részvételével, összesen 44 előadással csütörtöktől vasárnapig tart a Magyar Diabetes Társaság XXVII. kongresszusa a Kölcsey Központban, melynek immár harmadik alkalommal Debrecen ad otthont. A rendezvényen külföldi vendégelőadók is helyet kaptak a meghívottak között, illetve a szakápolók külön szekcióval készültek. A konferencián a kimagasló szakmai tevékenységeket is elismerik, összesen 12 díjat adnak majd át, mondta el Petró Gizella belgyógyász (DE KEK) az eseményt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón a Hotel Lyciumban.

Fotó: Kiss Annamarie

Új gyógyszerek megjelenése

– A kongresszus aktualitását az adja, hogy számtalan olyan új, innovatív gyógyszer jelent meg, amelyek sokkal eredményesebb szív- és érrendszeri védelmet képesek biztosítani; az életminőséget kevésbé rontják, valamint flexibilisebb életvitelt tesznek lehetővé a betegek számára. Mindezekről fogunk naprakész áttekintést kapni a következő napokban – mondta Balogh Zoltán egyetemi docens (DE ÁOK Belgyógyászati Intézet).

Balogh Zoltán egyetemi docens | Fotó: Kiss Annamarie

Elhangzott, a tanácskozáson a Magyar Diabetes Társaság új eredményeiről is beszámolnak.

– Amikor arról van szó, hogy hány cukorbeteg van, akkor az egész világon becsült adatok szoktak megjelenni. Magyarországon valódi, számolt adataink vannak: 772 ezer olyan cukorbetegről tudunk, akik vércukorcsökkentő készítményt váltottak ki a gyógyszertárakban. A betegek tényleges száma ennél nyilvánvalóan több, hiszen vannak olyanok, akik csak diétáznak, illetve olyanok is, akik nem váltják ki a gyógyszert, holott szükségük lenne rá. Valamint nagyon sok olyan beteg is van, akiről még nem tudjuk, hogy cukorbeteg – ismertette Kempler Péter, a társaság elnöke.

Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke | Fotó: Kiss Annamarie

Kifejtette, a cukorbetegek száma 2001-hez képest 71 százalékos emelkedést mutat, de az incidencia, vagyis az évi újonnan felfedezett betegek száma 2007 óta csökken.

– A korszerűbb megelőzés és a jobb diagnosztika megtette a hatását. Habár elég sok még mindig az amputáció, napi 10 cukorbeteg lábát levágják, de ez arányaiban valamelyest csökkent; 0,58 százalékról 0,5 százalékra. Sok tennivaló van még e tekintetben, de elmondható, hogy kedvező tendenciák láthatók – tette hozzá.

Együttműködés a betegekért

A Magyar Diabetes Társaság jövőre lesz 50 éves, egyike a legnagyobb és legeredményesebb társaságoknak, több mint 3 ezer tagja van, s évente rendeznek kongresszust. Kempler Péter elmondta, ez az egyetlen olyan tudományos társaság, mellyel Magyarország kormánya együttműködést kötött. A megállapodás főbb pontjai a cukorbetegség megelőzése, a vércukormérő tesztcsíkok elérhetőségének javítása és a betegterhek csökkentése, az innovatív korszerű szerek támogatásba történő mielőbbi bevétele, a képzési rendszer áttekintése, a család szerepének erősítése, valamint a telemedicina (táv-vizit) bevonása a kezelésbe.

Hangsúlyozta, viszonylag rövid időn belül várható, hogy az 1-es típusú fiatalok kezelésében is történik előrelépés, így ők a korszerű diagnosztikai és terápiás eszközökhöz, szenzorhoz és pumpához könnyebben hozzáférhetnek majd.

VK