Korszerű, tágas óvoda nyílt

Korszerű, tágas óvoda nyílt
Új óvoda épült a váradi Nufărul negyedben, a Liszt Ferenc utcán. A több mint 1500 négyzetméteres, emeletes épületbe 284 gyerek jár majd jövő héttől. A helyek mind beteltek, tudtuk meg.

 

Az 56. sz. óvoda korábban egy Bumbacului utcai tömbház földszintjén működött, s amint Dana Lukács igazgatótól megtudtuk, nagyon sok kérvényt kellett visszautasítaniuk helyhiány miatt. Az igényt mi sem jelzi jobban annál, hogy eredetileg 240 gyerekre számítottak, ehhez képest végül 284 gyerek iratkozott ide. Senkit nem utasítottak vissza, de a helyek mostanra beteltek. Öt új óvónőt alkalmaztak, sajnos a kisegítő személyzetet nem tudták kiegészíteni, mivel az állások be vannak fagyasztva, mindenesetre jelezték a minisztériumnak, hogy szükség van még négy dadusra. Az igazgatónő bízik benne, hogy mihamarabb jóváhagyják.

Színes, világos

Mint megtudtuk, ide került egy óvodai csoport a régi, Bumbacului utcai helyszínről, két csoport a 36. sz. Luceafărul óvodából, négy csoport a Ialomiței utcai 2. sz. óvodából – mely így helyett adott az Orsolya óvoda újonnan alakult magyar tagozatos csoportjainak – továbbá öt új kiscsoport is indul itt hétfőtől. A tizenkét csoport közül nyolc a napközis.

Az épület különösen tágas és világos, a termekben vadonatúj, vidám színekben pompázó gyerekbútorok vannak – mindenütt különböző színkombinációkat találtak ki – és sok-sok játék. Mindegyik két teremhez egy mosdó tartozik, s a gyerekeknek külön étkezőjük van. Az udvar már most is tágas, s mint megtudtuk, az ingatlan melletti játszótér szintén az óvodához fog majd tartozni, miután a szemközti, jelenleg elhanyagolt területen egy új játszótér jön majd létre. A beruházás teljes értéke áfával együtt 4.179.955 lej, s ezt teljes egészéből az önkormányzat állta. A munkálatok tervét az Arcadia Engineering Kft. végezte, az építéssel pedig az ABED NEGO Com Kft.-t bízták meg.

Csoportmunka volt

A keddi, rövid ünnepségen felszólalt Ilie Bolojan polgármester. Kihangsúlyozta, hogy nagy szükség volt itt egy új óvodára, s megköszönte a nagyváradi ingatlankezelési ügynökség közreműködését a terv kivitelezésében. Mint elhangzott, az óvoda alkalmazottai is beleadtak mindent, hogy a tervben megállapított decemberi határidőhöz képest már tanévkezdésre készen álljanak a gyerekek fogadására. Ovidiu Mureșan alpolgármester elmondta, hogy a Bumbacului utcán már neki is kezdtek egy új bölcsőde létrehozatalának, így azzal az új csoporttal, mely a rogériuszi 45. sz. óvodában létesül, további nyolcvan gyereknek tudnak helyet biztosítani váradi bölcsődékben. A későbbiekben Daniel Negrean főtanfelügyelő és Dana Lukács igazgató is felszólalt.