Korszerű berendezések a rákbetegek kezelésére

Kolozsvár – Új, radiológiai kezeléshez szükséges berendezés ünnepélyes átadásán vett részt ma Cseke Attila egészségügyi miniszter Kolozsváron, az Onkológiai Intézetben.

Az átadott teljes felszerelés része a kezelést szolgáló részecskegyorsítón kívül egy CT, valamint a betegellátás számítógépes tervezését szolgáló berendezések. A szaktárca által finanszírozott befektetés összértéke mintegy 12 millió lej.

„Magánemberként és egészségügyiminiszterként egyaránt fontos nekem, hogy itt lehettem, mert miközben mostanában rengeteg vita van az egészségügy helyzetéről, főleg az elmaradásokról, tudjuk, hogy vannak pozitív példák is. És ilyenről van szó itt, Kolozsváron és az országban több helyen, ahol csupaszív emberek nap mint nap dolgoznak a betegekért és jól végzik a munkájukat” – nyilatkozta Cseke Attila miniszter az ünnepségen.

A tárcavezető ugyanakkor kiemelte: az intézetnek fontos szerepe van abban, hogy az onkollógiai szűrőprogramokat, az itteni tapasztalat alapján, kiterjesszék az egész országra. Mint mondta, a szaktárca mndent megtesz, hogy megtalálja a szükséges pénzforrásokat a méhnyakrák-szűrési programra, szintén annak alapján, amelyet korábban lebonyolított a kolozsváriOnkológiai Intézet.

A ma átadott berendezés az országban a legkorszerűbb, amire azért is szükség van, mert az Intézetben évente több mint 2.000 beteget kezelnek radioterápiás eljárással, amely olcsóbb és az egyik leghatékonyabb, főleg a technikai fejlődésnek köszönhetően. A rákbetegek mintegy kétharmadánál alkalmaznak gyógyító vagy palliatív céllal radioterápiás kezelést a betegség valamely stádiumában.

A miniszter korábban elmondta, hogy jövőre elsőbbséget élvez, az intenzív osztályok mellett, az onkológiai részlegek és központok korszerűsítése és felszerelése.