Korrupcióval vádolja Tőkés az RMDSZ-t

Korrupcióval vádolja Tőkés az RMDSZ-t
Nagyvárad – Hétfő délelőtt váradi EP-irodájában sajtótájékoztatót tartott Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetője. A korrupció volt a téma.

A korrupció volt a fő témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet Tőkés László EP-alelnök tartott hétfő délelőtt váradi irodájában. Szerinte a kelet- és közép-európai posztkommunista társadalmak valóságos rákfenéje a korrupció, mely sajnálatos módon Romániának a schengeni csatlakozását is hátráltatja, illetve a kommunizmus örökségeként gátolja az általános gazdasági-társadalmi fejlődést. Modellértékűnek nevezte az Orbán-kormány ezen jelenség ellen folytatott intézményes harcát, viszont szégyenli, hogy Adrian Severin román EP-képviselő botránya miatt Románia is kompromitálódott. Sietett azonban leszögezni: a korrupció nem számít általános jelenségnek az Európai Parlamentben.

Itteni ügyekre áttérve, Tőkés László azon meggyőződésének adott hangot: joggal feltételezhető, hogy Rácz Károly kézdivásárhelyi MPP-s polgármester aligha az egyetlen és a legkorruptabb romániai magyar politikai közszereplő. Ugyanakkor sérelmezte, hogy a hazai magyar nyelvű sajtó túlnyomó része szerinte kiméletes gyöngédséggel kezeli az általa korruptnak vélt RMDSZ-es politikusok ügyeit. „Hol maradnak oknyomozó magyar újságíróink, akik végére járnának egy-egy magyar politikus, illetve egyik-másik bihari RMDSZ-es anyagi ügyleteinek?”, tette fel a költői kérdést, majd úgy fogalmazott: „Nincsenek illuzióim, hogy mi fán terem a Kiss Sándor- Biró Rozália- Szabó Ödön trojka, milyen anyagi hatalmat birtokolnak, s milyen politikai célokra használják ezt”. Az EP-alelnök ismeretei szerint tavaly a bihari RMDSZ 3 millió forintot kapott a kulturális minisztériumtól, egy másik, a vallási turizmust szolgáló pályázati pénz értéke pedig 5 millió euró volt. „Tudni szeretném, hogyan kerülnek a húsosfazekakhoz egyáltalán ezek az atyafiak?”-közölte.

Elszámolást vár

Tőkés László az EMNT nevében felszólította az RMDSZ-t: „haladéktalanul adjon számot” a romániai magyar közösségnek az általa kezelt és felhasznált, elköltött és elosztott román és magyar költségvetési pénzekről, és hasonló elszámolást vár el az RMDSZ Bihar megyei szervezetétől is. Egyúttal azt is szorgalmazta: a magyar kormány Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos hivatala keretében egy határon túli elszámoltatási kormánymegbízottat is nevezzen ki, aki a feltételezett külhoni támogatási pénzeket volna hivatott elszámoltatni, illetve a határ túloldalán elkövetett pénzügyi visszaéléseknek járna utána. Konkrét panaszként az érmindszenti Ady-központ, a budapesti épület-ingatlan és a magyarországi földpályázatok ügyét említette.

A volt püspök ugyanakkor tisztelettel felszólította az erdélyi magyar egyházak, illetve különösképpen a KREK tisztségviselőit: nagy szükségük és szegénységük ellenére kerüljenek mindenféle anyagi-pénzügyi összefonódást az RMDSZ-szel. Ennek kapcsán úgy vélte: az RMDSZ „egyre inkább közvetlen pénzügyi hatókörébe vonja a KREK-et, és pártos politikai céljainak szolgálatában valósággal megvásárol számos opportunista egyházi embert, valamint a pénzszűkében rászoruló gyülekezetet”. Hozzátette: a törvények szerint az egyházaknak alanyi jogon kijár a román és a magyar költségvetés reájuk eső része, ezért nem szorulnak „a kegyosztó RMDSZ” pártos jóvoltára. „Közismert példával élve: véget kell vetni annak, hogy a magyar állam adományából származó nevelési-oktatási támogatás elosztásának eddigi monopóliumát az RMDSZ, alig leplezett módon, saját választási kampánycéljaira használja fel”, mondta.

 Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke keményen birálta a Bihar Megyei RMDSZ-szervezetet azért is, mert „hivalkodó magabiztossággal volt képes nem csupán a 10. kongresszust megszervezni, de ezt megelőzően még Adrian Severin korrupció hírében álló utódkommunista pártjával, a PSD-vel, valamint a velük szövetségben álló, magyarellenes liberálisokkal sem átallott paktumot kötni”.

A sajtótájékoztatón továbbá az is elhangzott: jól állnak az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését célzó aláírásgyűjtéssel, az EMNT vezetősége április 1-jei kolozsvári gyűlésén fogja összegezni az eddig történteket. Tőkés László szerint pozítiv visszajelzéseket kapnak, mert az „emberek üdvözlik, hogy lesz végre egy becsületes párt, amelyik teszi a dolgát”.

Találkozás a külügyminiszterrel

Tőkés László elmondta: vasárnap délelőtt fővédnökként részt vett a 20. alkalommal megrendezett Hajnal akar lenni szatmári népdalversenyen, melyet az EMNT anyagilag és erkölcsileg is támogatott. Délután Kolozsvárra utazott, ahol találkozott Martonyi János magyar külügyminiszterrel. A megbeszélés témái Magyarország európai uniós elnöksége- mely az EP alelnöke szerint sikertörténet-, nemzetpolitikai ügyek, a kettős állampolgárság, a korrupció, a japán kasztrasztrófa, az arab országokban történő változások és a gazdasági kormányzás terén elért eredmények voltak.

Ciucur Losonczi Antonius