Korrupcióval vádolja az Egyesült Államok bukaresti nagykövetét a román képviselőház elnöke

Korrupcióval vádolta meg pénteken Bogdan Olteanu, a román képviselőház elnöke az Egyesült Államok bukaresti nagykövetét, válaszként a diplomata előző napi kijelentésére.

Olteanu szerint Nicholas Taubman annak köszönhetően kapta meg jelenlegi posztját, hogy szponzorálta George W. Bush amerikai elnök választási kampányát.
    Az amerikai nagykövet korábban a román képviselőházat bírálta amiatt, hogy a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításával korlátozták az ügyészek hatáskörét. Utólag Nagy-Britannia bukaresti nagykövetsége is közleményben tudatta, hogy osztja az amerikai diplomata aggodalmát.
    Olteanu hangsúlyozta: nem tudja, hogy az Egyesült Államokban milyen morális, politikai és törvényes szabályok érvényesülnek, de az a fajta kinevezés, amilyennek részese Taubman, Romániában egyértelműen korrupciónak és erkölcstelen cselekedetnek minősül.
    Az amerikai nagykövetség ezt követően közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben Taubman kifejti: Románia barátjaként nyilatkozott, hiszen ez az ország az Egyesült Államok egyik legközelibb szövetségese. Hozzátette: kijelentései világosak voltak, fenntartja azokat. Jelezte: a továbbiakban is szóvá teszi azokat a problémákat, amelyek Románia és az Egyesült Államok kapcsolatát érinthetik.
    A román politikusok véleménye megoszlik az eset megítélésében. Míg a Konzervatív Párt (PC) és a Nagy-Románia Párt (PRM) szerint a nagykövet túllépte hatáskörét, a Demokrata Párt (PD) és Liberális Demokrata Párt (PLD)  Olteanu megnyilatkozását ítéli el.
    Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiban is megoszlanak a vélemények; míg Mircea Geoana pártelnök úgy vélte, hogy Olteanu tönkreteszi Románia külpolitikáját, addig Ion Iliescu tiszteletbeli pártelnök, Románia volt államfője szerint Taubmannak nem kellene az ország belügyeihez tartozó kérdésekben nyilvánosan véleményt mondania.
    A liberális Olteanu kijelentésétől elhatárolódott saját alakulata, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is, amelynek szóvivője, Crin Antonescu közölte: Olteanu túlzásokba esett. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy szerinte Taubman sem elemezte eléggé a román büntető törvénykönyv új kiegészítéseit.