Korrupciós ügy Mihályfalván

Kovács Zoltán érmihályfalvi polgármester
Kovács Zoltán érmihályfalvi polgármester
Az érmihályfalvi önkormányzat hat képviselőjét, köztük Kovács Zoltán polgármestert és Bokor Apor alpolgármestert vizsgálja a hatóság, mivel a gyanú szerint elcsaltak egy közbeszerzési eljárást.

 

Jogi források azt szivárogtatták ki román hírportáloknak, hogy a hat személy ellen 2007 februárja és májusa közötti cselekmények miatt nyomoznak, a város költségvetésének 1.356.117 lejnyi kárt okoztak. A váradi rendőrök nyomozása szerint a debreceni Keviép kft. kapta meg azt a munkát, amelyet az egyes városok infrastruktúrájának korszerűsítésére kitalált kormányprogramból finanszíroztak – ám a cég úgy nyert a liciten, hogy árajánlata jóval fölötte van a versenytárgyalásra jelentkezett hét másik vállalkozásénak.

 

Megváltoztatták

 

Az állítás szerint ez úgy történhetett, hogy az eljárás szabályait a cég érdekeit követve alakították, a többi vállalkozást pedig egymás után nyilvánították nem megfelelőnek a munka elvégzésére, mivel úgymond technikai jellegű hibák voltak az ajánlataikon. A nyomozást pénteken zárta le a nagyváradi rendőrség, s átadta a hat személy dossziéját az ügyszségnek, vádemelési javaslattal. A kár megtérítése céljából a hat személy egyes ingatlanait vették zár alá, 641.118 lej összértékben.

Annak idején az ajánlatok felnyitásakor a békéscsabai Caementarius kft. ajánlata volt a legelőnyösebb, 3,5 millió lejes árajánlattal, a második a váradi Gavella kft. volt, 3,9 millióval, a harmadik pedig például a szatmári Edioc kft., 4,1 millióval. A Keviép bizonyult utolsónak a listán, 5,5 millió lejes árajánlattal. Ennek ellenére végül ennek a vállalkozásnak adták a munkát, amely utcák és utak felújításából állt…

 Kovács Zoltán érmihályfalvi polgármester