Korrupciós pénzosztás a PSD-től

Az EMNP két képviselője a szerdai nagyváradi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Az EMNP két képviselője a szerdai nagyváradi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Ez lényegében az, amit „fejlesztési tervnek” neveznek – mondta Csomortányi István EMNP-s vezető, aki szerint a PSD nem támogatja sem Erdélyt, sem a magyarokat, sem a nem PSD-s románokat.

Miközben a PSD-s helyi vezető és megyei tanácsi alelnök, Ioan Mang Váradon épp arról tartott tájékoztatót szerdán, hogy a pártjuk által kigondolt úgynevezett „fejlesztési terv” milyen jó, egy másik helyszínen, az EMNP váradi székházában az utóbbi párt két reprezentánsa, Csomortányi István és Habinyák István azt ecsetelte, milyen káros is az. A lényeg, hogy a kormányzó PSD egy olyan tervet fogadott el, amelynek keretében 30 milliárd lejt osztanak szét az országban – csakhogy számos bírálat szerint nem igazságosan, és nem fejlesztési célból, hanem klientúraépítési célzattal, és csakis a saját helyi kamarilláiknak. Az egészet a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium vezényli le, amelyet a Liviu Dragnea PSD-elnök embereként ismert Sevil Shaideh irányít. A pénzeket a 2017-2020 időszakban osztják ki, összesen 7 milliárd eutót kitevő lejt.

Gyanús…

Csomortányi István elmondta: „az egész, amit ők fejlesztési tervnek neveznek, lényegében azt mutatja, merre irányítja a korrupciót a PSD a következő 4 évben, hova ad preferenciálisan pénzt, és persze, hogy a sajátjainak, meg az ő szövetségeseinek”. Felháborítónak tartja, hogy a listán Tulcea vezeti, ahol 210 ezer lakos van, mégis 760 milliót kapnak, míg például a 700 ezer lakosú Kolozs megye 670 milliót . Az is baj, hogy a pénzeket nem arra használják, hogy az uniós támogatásokhoz legyen önrész, hanem egy az egyben elverik. Bihar megye a 31. a listán, 750 milliót kap, azaz 1 főre itt, 4 évre mindössze 1300 lej jut. A teljes listából kiderül, hogy Erdélyt hanyagolja a PSD, nem akarja fejleszteni, és ott is csak olyan megyéknek ad komolyabb összegeket (Szilágy, Krassó-Szörény, Beszterce-Naszód), ahol ők vezetnek. Bihart sem preferálja a kormánypárt. És ezen belül Várad 0 lejt kap – pedig az ország sok más nagyobb városa részesül támogatásban. Ám az is kérdéses tehát, mennyire támogatások ezek, hiszen minden jel szerint sokszor értelmetlen beruházásokra mennek el, máskor meg talán értelmesek is, de kifejezetten a PSD-s klientúraépítést célozzák – mutatott rá.

Példa erre Bihar megye is. Ahol a pénzek egy részét a Megyei Tanács kapja (amit jelenleg a PSD irányít, az RMDSZ-szel közösen), mégpedig 3 olyan útépítésre, amely Csomortányi szerint harmadrangú. A Belényes-Élesd úról van szó, amely még kimagyarázható valahogy, ám a Dobrosd–Lankás, meg a Belényesújlak-Alsótótfalu olyanm, amin szinte senki sem fog járni, ráadásul sokkal fontosabb útszakaszok megint nem kapnak pénzt felújításra – jelzi az EMNP. A politikus jelezte: „Ezeket az úgymond projekteket a Megyei Tanács elnökének, Pásztor Sándornak kellett aláírnia, tehát tudnia kell arról, mennyire csak a pénzosztogatás ürügyei”. Így folytatta: „ Csomortányi István A PSD ismét megmutatja, hogy Erdély sem fejleszti, és a Partiumot sem. Biharban a 24 magyar vezetésű önkormányzat összesen csupán 94 milliót kap, ami eleve kevés. Ezen belül Tóti 24 milliót, vízhálózat-fejlesztésre, ami jó, viszont a többi településre alig jut valami, és még az is több, mint amit például Szalonta és Margitta kap. Külön érthetetlen, hogy a PSD, és szövetségese, az RMDSZ miért szorítja háttérbe Mihályfalvát, amely 15 éve nem kap fejlesztésre pénzt, és most sem. És például Székelyhíd is alig. Mindezek nyomán, vagyis annak alapján, hogy Bihar megyében a magyar települések most is alig kapnak valamit, újra felmerül a kérdés, hogy a megyei RMDSZ-nek miért kellett magát, és a támogatóit teljesen alárendelnie a PSD-nek.”

A gyanús PSD-s pénzosztogatások miatt az EMNP közérdekű adatigényléssel fordult a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumhoz, a beadványnak hétfőn kell oda megérkeznie. Azt kérték ki, milyen – Csomortányi gyanúja szerint csak összecsapott, látszatpályázatok – alapján kap a hagyományosan PSD-s Dél-Románia, „sőt, ott sem a közösség, hanem a PSD helyi emberei és a haverjaik” hatalmas összegeket, míg más régiók sokkal kevesebbet. Az igénylésre 30 napon belül kell választ adnia a tárcának.

Demonstráció

Habinyák István hozzátette: az autópálya itteni szakasza sem épül, hiába ígérgetik állandóan PSD-sek és RMDSZ-esek is. Ezért kerékpáros tiltakozást szerveznek, amely a Prefektúra elől indul majd, és Margittáig tart. Útközben pihenőket tartanak az elképzelt autópálya elhagyott „műtárgyainál”. Az akció szeptember 9-én lesz, részletek később.

Szeghalmi Örs