Korrupcióellenes rendőri vezetőket vett őrizetbe a román korrupcióellenes ügyészség

Korrupcióellenes rendőri vezetőket vett őrizetbe a román korrupcióellenes ügyészség
Korrupció gyanújával vették őrizetbe a román rendőrség Prahova megyei korrupcióellenes részlegének főfelügyelőjét és két másik rendőri vezetőt – közölte kedden a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Constatin Ispast, a prahovai rendőrség korrupcióellenes részlegének (DGA) vezetőjét kenőpénz elfogadásával, befolyással való üzérkedéssel, hivatali titkok kiadásával, pénzmosással és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja az ügyészség. A DNA honlapján közölt információk arra utalnak, hogy Ispas illegális tevékenységét a DGA egy másik vezetője, az időközben Prahova megyei rendőrfőnök-helyettessé kinevezett Adrian Radulescu, illetve a szervezett bűnözés elleni osztály egyik nyomozója, Emanuel Saghel is segítette.
Ispas állítólag “védelmi pénzt” szedett több cégtől, amelyeket azzal fenyegetett meg, hogy adóhatósági vagy környezetvédelemi ellenőröket küld a nyakukra. A DNA szerint Ispas “jóindulatát” egyebek mellett jelentős mennyiségű üzemanyaggal, építőanyaggal és bulgáriai nyaralással vásárolták meg.
A gyanú szerint Ispas egykori beosztottja, Radulescu segítségével hurcolta meg azokat a rendőröket, akik testvérének, illetve fiának törvénytelen üzelmeire próbáltak fényt deríteni. A zsarolással kieszközölt hamis feljelentések alapján bűnvádi eljárást indítottak a “túlbuzgó” kollégák ellen, hogy jobb belátásra bírják őket – állítja a DNA.
A vádhatóság Saghelt is hasonló zsarolási akciókban, egyebek között “kellemetlenkedő” újságírók elhallgattatásában való részvétellel gyanúsítja. A DNA szerint Saghel úgy szerzett meccsenként 5-30 ingyenjegyet a helyi futballcsapat hazai mérkőzéseire – az elfogyasztott italokat is beleértve – a Petrolul stadion páholyába, hogy bizalmas információkat szolgáltatott a klub tulajdonosainak az ellenük zajló eljárásokról és a várható házkutatásokról.
A DNA a korrupcióval gyanúsított Prahova megyei rendőri vezetők előzetes letartóztatását kérte a bíróságtól.