Korrupció gyanújával őrizetbe vettek több, a magyar-román határon dolgozó román határrendészt

Korrupció gyanújával őrizetbe vettek több, a magyar-román határon dolgozó román határrendészt
A román-magyar államhatár Arad megyei átkelőinél tevékenykedő, korrupcióval gyanúsított határrendészeket vett őrizetbe szerdán a román ügyészség – közölte a Digi24 hírtelevízió.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) képviselői szerda reggel négy Arad megyei határátkelőhelyen foglaltak le dokumentumokat, és 19 határrendészt kísértek be a DNA temesvári székházába. A hírtelevízió úgy tudja, azzal gyanúsítják őket, hogy mind ember-, mind pedig árucsempészeti ügyekben szemet hunytak csúszópénz ellenében. Az ügyészség 2015 szeptembere óta figyelte a határrendészeket, és tízezer eurós nagyságrendű csúszópénzek elfogadásáról is értesült.
A szerda reggeli akció keretében leállítottak egy csempészcigaretta-szállítmányt, amelynek a beengedése ellenében a csempészek 40 ezer eurós csúszópénzt ígértek a határrendészeknek, az ügyészségi akció azonban megelőzte a csúszópénz átadását.
A híradás szerint négy határrendészt – köztük a Gyula-Varsánd határátkelőhely parancsnokát – őrizetbe vett az ügyészség, a többiek kihallgatása tart.
A román hatóságok tájékoztatása szerint egyébként szerda hajnalban a Tornya-Battonya határátkelőhely közelében az Arad megyei határrendészek 21 embert tartóztattak fel, akik a zöld határon át próbáltak Magyarországra jutni. A határrendészet közleménye szerint az iraki, iráni, szíriai és pakisztáni állampolgárokból álló csoport olyan személyekből állt, akik korábban menedékjogot kértek Romániában. A migránsok száz méterre közelítették meg az államhatárt.

(MTI)