Körösvidéki Múzeumi Napok idén is

Akt.:
Tavaly is sok érdeklődőt vonzott a Múzeumok Éjszakája
Tavaly is sok érdeklődőt vonzott a Múzeumok Éjszakája
Idén is megszervezik a Körösvidéki Múzeumi Napok elnevezésű rendezvénysorozatot. A XVII. alkalommal megszervezésre kerülő esemény május 14–18. között lesz megtartva.

Idén is változatos programmal várják az érdeklődőket, amelyekre a belépés díjtalan lesz. A XVII. Körösvidéki Múzeum Napjainak megnyitóját május 14-én 12 órakor tartják meg egybekötve az Arcadia Bábszínház elfelejtett bábjai című kiállítás megnyitójával. A tárlaton több mint 60 régi, kézzel készített bábot tekinthetnek meg az érdeklődők. Május 15-én szintén a barokk palotában folytatódik a program könyvbemutatókkal. Többek között bemutatják Doru Marta a Nagyváradi Vár (Cetatea Oradea) című monográfiáját. Május 16-án 18 órától a Léderer malomban tartják meg a negyedik Video Art Event fesztivált. A két napig tartó eseményen, amelyet a Művészeti karral közösen szerveztek meg, hazai és nemzetközi fiatalok művészfilmjeit vetítik le. Szintén május 16-án a 19 órától kezdődő koncertjét a Nagyváradi Állami Filharmónia a Múzeumi Napoknak ajánlja. Meghívott szólisták Andreea-Nicoleta Tudorancea és Erika Bonadiman szopránok, felcsendülnek Donizetti, Verdi és Puccini operaáriák.

Múzeumok éjszakája

Május 18-án 12 órától kerül sor az Olaszországból, a Dolomitok környékéről származó fajáték kollekcióból nyíló kiállítás megnyitójára. Ezen a napon, vagyis a Múzeumok Nemzetközi Napján a belépés ingyenes lesz a komplexum minden épületébe. A tavaly is nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok Éjszakáját pedig 19 és éjjel egy óra között tartják meg. A barokk palotában a bábok kiállítása mellett, a helyszínen bábkészítő mesterek tanítják majd az érdeklődőket. Továbbá megtekinthető lesz az olasz mesterek régi fajáték-készítő technikái és gravírozó, díszítő eszközei és egy bábjáték is. Szintén a Múzeumok Éjszakáján az érdeklődők élőben láthatják majd, hogyan készülnek a mechanikus fajátékok. Mint az elmúlt években is a Római Katolikus Püspökség megnyitja a látogatók előtt a püspöki palota dísztermét. A Barokk Palotában zajló programokkal párhuzamosan a Iosif Vulcan-, Aurel Lazăr- és az Ady Endre Emlékmúzeumban a három személyiség nevét viselő iskola diákjai külön programmal készültek. A Körösvidéki Múzeum Napjainak minden eseménye ingyenes, kivéve a filharmónia bérletes koncertje, melyre jegyeket az intézmény pénztáránál válthatnak.