Körösfeketetói vásár

Körösfeketetói vásár
Az elmúlt hétvégén rendezték meg Körösfeketetón Románia egyik legnagyobb kirakodóvásárát. A több napos rendezvényen rengeteg érdeklődő fordult meg.


Idén nem kedvezett az időjárás mindazoknak, akik időt szakítottak arra, hogy a Kolozs megyei Feketetóra látogassanak október második hétvégéjén. Talán a szombat volt az a nap, amikor nem esett az eső és az érdeklődők bejárhatták a vásár területét. A csütörtöktől hétfőig tartó eseményen rengeteg hazai árus és az ország minden sarkából összesereglett vásárló, nézelődő vett részt. Persze külföldiekből sem volt hiány, a parkolókban mindenütt magyarországi buszok, kisautók jelezték azt, hogy az anyaországban is nagy híre van Feketetónak. A Királyhágót elhagyva, Feketetóra érve észlelhettük azt, hogy a vásár jó alkalmat nyújt a helybélieknek arra is, hogy a parkolási díjakból egy kis haszonra tegyenek szert. Az út mellett levő porták ajtajai nyitva álltak várva a parkolni akarókat, de parkolóhelyeket rendeztek be az E 60-as főút melletti legelőkön, földparcellákon is, ahol 10 lej ellenében lehetett parkolóhelyhez jutni.
A kirakodóvásár több hektáros területén szinte minden kapható volt. Új és régi dolgok, a porcelánbabától egészen a pálinkafőző kazánig, enni -és innivaló, ruházati cikkek, dísztárgyak, szerszámok stb. Szombaton, a jó időt kihasználva, sokan kilátogattak, szinte alig lehetett haladni a vásárban. Az árusok közötti sétányokon lépésről -lépésre jutott előbbre az ember, megállni, szétnézni is elég nehézkes volt. A Sebes-Körösön átívelő hidakon az autók miatt sokszor percekig megrekedt a tömeg és az emberek ilyenkor a híd magasságából tekinthették meg a vásárt. Idén is több népviseletet, fazekastárgyakat, régi idők emlékeit felidéző dolgokat kínált a piac. Györgyfalvi, inaktelki, széki, kalotaszegi asszonyok kínálták portékáikat. Valaki meg is kérdezte tőlük. Néni, miért adják el ezeket a szép ruhákat? Azért, mert sok van belőle, no meg azért mert már mi sem hordjuk a hagyományos népviseletünket, jött az alig hallható válasz. Az árusok az árakat szinte jobban tudták forintban mint lejben, ami talán arra (is)utal, hogy a vásárlók nagyobb része az anyaországi turisták közül kerül ki.