Környezetvédelmi szeminárium

Környezetvédelmi szeminárium
Nagyvárad – A Bihar Megyei Ipari és Kereskedelmi Kamara székhelyén tartanak ma, szerdán szemináriumot gazdasági szereplőknek a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség képviselői, Környezetvédelem Románia Európai Uniós integrációjának kontextusában címmel.

A rendezvényen az érdeklődők megismerhetik a környezetvédelem területén használatos okiratokat, ezek kibocsátási módját; a Környezetvédelmi Alapon keresztül finanszírozható projektlehetőségeket, a hulladékkezelés jogi szabályozását és a gazdasági szereplők kötelezettségeit a Környezetvédelmi Alapba való illeték befizetésére vonatkozóan.

Pályázatokat!

Az egész napos rendezvény szünetében tartott sajtótájékoztatón Calin Mocan, a BMKÜ ügyvezetõ igazgatója elmondta: a szeminárium célja segítséget nyújtani a vállalkozóknak, nem kormányzati szervezeteknek és önkormányzatoknak abban, hogy megismerjék a környezetvédelmi törvénykezés változásait és felhívni figyelmüket arra, hogy készítsenek olyan projekteket, melyeket benyújthatnak a Környezetvédelmi Alaphoz. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert Bihar megye ebben a tekintetben igen gyengén áll, tette hozzá.

Mit nekünk környezet?

Mocan nehezményezte, hogy a téma aktualitása és fontossága ellenére kevesen, mintegy 30-an jelentek meg a szemináriumon. Tudatta: az ügynökség már tett lépéseket arra, hogy a környezetvédelmi törvénykezésben tapasztalható “szinkópákat”, hiányosságokat kiküszöböljék. Példaként említette azt, hogy jelenleg az Övezeti Városfejlesztési Tervek (PUZ) környezetvédelmi engedélyeit a kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Ügynökség állítja ki, ami a birokráciát növeli, hiszen Kolozsvárról kell kiszálljanak a helyszínre az ügynökség mukatársai, ha Nagyváradon például egy parcellézást kell elvégezni. Ezen annál is inkább fontos lenne változtatni, véli Mocan, mert naponta 3-5 PUZ-kérvény érkezik a nagyváradi ügynökséghez, és a kérvények 95 százaléka esetében az engedély kiadása a kolozsvári ügynökség hatáskörébe tartozik.

Pap István