Környezetvédelmi képzés és verseny

Az első három helyezett csapat értékes díjakat vehetett át, és minden iskola egy-egy cserepes fenyőt kapott
Az első három helyezett csapat értékes díjakat vehetett át, és minden iskola egy-egy cserepes fenyőt kapott
Szatmár megye – December 17–én és 18–án környezetvédelmi témában elhangzott előadásoknak, és rajzversenynek adott helyt a szatmárnémeti Zöld ház. A tevékenységeken részt vevő minden iskola egy-egy cserepes fenyőt is kapott.

 

 

A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szervezésében, a Communitas Alapítvány támogatásával megszervezett rendezvény keretében december 17–én az ügynökség munkatársai tartottak előadásokat a diákoknak, akik a 10–es Számú Általános Iskolából, a Hám János Teológiai Iskolaközpontból, az Avram Iancu Általános Iskolából, a Bălcescu–Petőfi Általános Iskolából, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, a Constantin Brâncuşi Faipari Iskolaközpontból és a Szatmárnémeti Református Gimnáziumból érkeztek. A természetvédelemről Fescher Péter beszélt, a következő téma a hulladékgazdálkodás volt, ezzel kapcsolatban Hersch Katalin szólt, míg Pándi Zsolt az alternatív energiákról és a geotermális energiák felhasználásáról tartott előadást.

 

Cserepes fenyők iskoláknak

Vasárnap rajzversennyel folytatódott a rendezvény, a 3 fős csapatok tagjainak azt kellett lerajzolniuk, hogyan látják húsz év múlva környezetvédelmi szempontból azt a települést, ahol élnek. A színes ceruzával és filctollal elkészült munkákat az előző nap előadói, valamint Békéssy Erzsébet igazgató, és a szervezők részéről Veres Norbert értékelték. Az elmúlt két nap, az együttgondolkodás, a közös értékrend, a közös munka adta alkotás lehetősége körül forgott. Első díjat a Kölcsey Ferenc Főgimnázium IX. C osztálya nyerte el, (díj: 3, egyenként 50 lejes utalvány), a II. helyezett a Hám János Teológiai Iskolaközpont lett (díj: 3, egyenként 40 lejes utalvány), a III. helyezett 10–es Számú Általános Iskola (díj: 3, egyenként 30 lejes vásárlási utalvány) lett. Mindegyik résztvevő iskola egy cserepes fenyőt vehetett át, ezeket a diákok elültetik, s az iskolák udvarát fogja díszíteni. Azért, hogy a találkozónak gyakorlati haszna is legyen, jövő tavasszal a verseny résztvevői a megyénkben található Natura 2000–es védett övezeteket keresik fel.

 

Karikás Enikő