Környezetvédelem és nevelés

Akt.:
Környezetvédelem és nevelés
Nagyvárad- A honlapunknak nyilatkozó Marossy Anna botanikus arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos az óvónők és a tanítónők szerepe abban, hogy a gyermekek már kiskorukban megszeressék a természetet és környezettudatosan éljenek.

 

Szerinte a pedagógiában két tényezőnek kell érvényesülnie: a tanításnak és a nevelésnek. Napjainkban az előbbi már szinte megoldható a technika segítségével, de az utóbbit csak embertől emberig lehet megvalósítani. Saját tapasztalatait hozta fel példaként, ugyanis pályafutása kezdetén kilenc évig a tanügyben dolgozott, később pedig a Körösvidéki Múzeum alkalmazottjaként fogadta nagy szeretettel az intézménybe látogató kisdiákokat, és válaszolt a kérdéseikre. Megjegyezte ugyanakkor: amióta nyugdíjas, illetve az elmúlt években rendkívüli felkészültségű pedagógusokkal is találkozott, de negatív példákat is tudna sorolni, amikor az óvónők, tanítók semmit sem tudtak, sőt tévesen tanították a gyermekeket, és nem is érdekelte őket a hivatásuk.

Hangsúlyozta: több óvónővel, illetve tanítónővel viszont fantasztikusan tud együttműködni, név szerint Zahu Valériát, a Szacsvay Imre Általános Iskola tanítónőjét említette, akivel több közös természetvédelmi akciója is volt. A közelmúltban a Bunyitay könyvtárban szerveztek egy interaktív rendezvényt, melynek témája a környezetünk megóvása, illetve az újrahasznosítás volt. A gyermekek hozzáállása, érdeklődése arról tanúskodott, hogy számukra semmi rendkívüli nincs ebben, mert ebben a szellemben neveli őket a tanítónőjük. A botanikus emellett azon véleményének adott hangot: a váradi nyolcosztályos iskolák közül a Szacsvay Imre Általános Iskolában fektetnek a legnagyobb hangsúlyt a környezetvédelemre, erről többek közt arról is meggyőződött, amikor a közelmúltban Kecse Gabriella aligazgatónő meghívására részt vett az Olvass! Alkoss! Játssz! elnevezésű programokban.

Ciucur Losonczi Antonius