Környezetszennyezés a védett területen

Környezetszennyezés a védett területen
Nagyvárad – A Sebes-Körös szoros, valamint a Király-Erdő által körülírt környezetvédelmi terület menedzsmentjének alapjairól szólt az a projekt, melynek részleteiről csütörtökön számoltak be.

Az ötszázezer eurós költségvetésű uniós projekt 2012 májusában kezdődött és 2015 decemberében ér véget, s csak egy első lépés, melyet a tényleges menedzsment terv, valamint annak gyakorlatba ültetése követ majd, tudatta Paul Iacobaş, a Védett Területekért és Időtálló Fejlesztésért létesült Bihar megyei Központ (CAPDD) vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón. Közel negyvenezer hektár védett területről van szó, melyet igen nehéz lefedniük. A terület határait valószínűleg „íróasztal mögül” húzták meg, s a túlnyomórészt Bihar megyei rész mellett egy mintegy egy százaléknyi Kolozs megyéhez tartozik. Tizennyolc községet fed le, legnagyobb arányban Sonkolyost, továbbá például Révet, Csarnóházát, Esküllőt.

Tájékoztalanság

Közel harminc védett állat- és növényfaj van itt, az állatok között például vidra, farkas, denevér, egy bizonyos békafajta, de egy különös parazita is, mely a pisztrángon élősködik. Sok tanulmány készült a témában, ezenkívül tájékoztató kampányt tartottak a környékbelieknek arról, hogy hogyan óvják a környezetet és milyen előnyökkel jár számukra, hogy környezetvédelmi területen laknak, s mint kiderült, olykor még a települések vezetői sem tudtak minderről. Gyerektáborokat szerveztek az említett területeken lévő iskolák diákjainak részvételével.
Sajnos a terület javarészt lakott és nagy gondot jelent a szemetelés, szinte minden település mellett szemétdomb éktelenkedik. Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, a lakosoknak meg kellene érteniük, hogy az elhasznált pelenkák számára jobb helyet is találhatnának, ugyanis ezek rendkívül nehezen bomlanak el, s egy idő után semmi nem nő azon a területen, ahová ilyenek kerültek.

Környezetszennyezés

Furcsa, hogy a lakosok szerződést kötnek ugyan szemételszállító céggel, de a rendelkezésükre álló konténereket természetes anyagokkal töltik meg – például ágakkal – a nehezen lebomló, vegyszereket tartalmazó hulladékokat pedig kiviszik az erdő szélére. Gondot okoz a fakivágások nyomán keletkező szemét, továbbá az is, hogy a Sebes Köröst teledobálják mindenfélével. Utóbb igyekeznek a turistákra kenni az egészet, csakhogy nem valószínű, hogy a turisták hűtőszekrényeket és gumiabroncsokat dobálnának a vízbe, hangzott el. Mindemellett, mivel nincsenek csatornahálózatok, a szennyvíz lassan beássa magát a talajt alkotó kőzetbe, tönkretéve azt. Azt, hogy milyen mértékű a kár, csak tanulmányok nyomán tudnák felmérni.
Mint elhangzott, ahhoz, hogy mindent rendbe hozzanak és jól menedzseljék a területet, évi harminc millió euróra lenne szükségük, de, mint hozzátették, egymillió euróból is fontos dolgokat tudnának létrehozni.

Neumann Andrea