Körmöcbánya – civil javaslatokat is beépít a zöldtárca

Több tucat lakossági, illetve civil szervezettől érkezett javaslatot épít be a környezetvédelmi tárca abba az ajánlásba, amelyet a szlovákiai Körmöcbányára tervezett arany- és ezüstbánya hatásvizsgálatával kapcsolatban nyújt be a közeljövőben.

A külszíni ércbányát a kanadai cég a határtól mindössze 150 kilométerre tervezi, vagyis egy esetleges ipari balesettel a Dunába jutó szennyező anyagok a hazai vizekre, és azok élővilágára is hatással lennének.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter február 20-án levélben jelezte, hogy Magyarország részt kíván venni a tervezett beruházás környezeti hatásvizsgálatában. A tárca március 17-ig a lakosságnak, illetve a civil szervezeteknek is lehetőséget adott arra, hogy beleszóljanak az ajánlás tartalmába, vagyis elküldjék javaslataikat arra vonatkozóan, hogy miket kellene megvizsgálni a környéken ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a 2000-es nagybányai szerencsétlenséghez hasonló esetek. A javaslatok többsége egyébként pontosan az ott használt cianid technológia veszélyeire hívta fel a figyelmet – áll a tárca közleményében.