Kormánytámogatásból aszfaltozhatnak Diószegen

A diószegi utcákra ráfér a javítás
A diószegi utcákra ráfér a javítás
Eredetileg saját forrásaikból terveztek aszfaltozást Diószegen, ám időközben sikerült kormánytámogatást szerezni rá. A polgármester Bukarestben alá is írta a finanszírozási szerződést.

A bihardiószegi önkormányzat 2015-ben rendelt hatástanulmányt és a kivitelezési tervet a Csillagváros és Csűr nevű település-részek aszfaltozására. Mados Attila polgármester szerint teljesen jogosak voltak az ez irányú lakossági igények, hiszen a község 45 km úthálózatából csupán 6 km az, ami le van aszfaltozva és látva, hogy a környező településéken jelentős útfelújítások zajlottak, a diószegiekben felmerült a kérdés: náluk miért nem lehet? “Az első mandátumban gyakorlatilag sikerült az alapokat leraknunk, hiszen megrendeltünk és elkészítettünk több mint 20 kilométer útfelújítási tervet, ami gyakorlatilag két tervet jelent, és az első 6 km-t, amiről most beszámolunk, eredetileg önkormányzati forrásból, vagyis a diószegiek adóbefizetéséből terveztük megvalósítani”, mondta a polgármester. Aztán márciusban jött egy lehetőség: a kormány meghirdette a második országos fejlesztési tervet (PNDL2,) amelyben helyi beruházásokat is támogatnak. A Csillagváros aszfaltozását felterjesztették a kormányprogramra, júliusban pedig kapták a jó hírt, hogy pályázatunk nyert.

Pénzre várva

A szerződés aláírásához szeptember 17-ig kellett elküldeni a szükséges dokumentumokat, ami időben meg is történt, októberben pedig “Bukarestben öröm volt aláírni a finanszírozási szerződést 5,4 millió lej értékben”, fogalmazott Mados Attila. Csillagvároson az alapozási munkálatok elkészültek, így elküldték a Fejlesztési Minisztériumhoz az első elszámolást 460 ezer lej értékben és várják annak kifizetését, bízva abban, hogy az összeget mihamar megkapva ki tudják fizetni az elvégzett munkálatokat. A második terv, vagyis 15 km útfelújítás az EU vidékfejlesztési alapjából fog megvalósulni, ehhez is aláírták szerződést. “Tekintve, hogy a Románfalu és a Sziget az utolsó részek településünkön, amelyeken nem volt útfelújítás, azt a forrást, amit a Csillagvárosra szántunk, az említett két utca felújítási tervére fogjuk használni, remélve, hogy az elkövetkező években jó hírrel szolgálhatunk az ottani lakosoknak”, bizakodik Mados Attila.

Rencz Csaba

Címkék: ,