Kormánytámogatás Bihar megyei iskoláknak

Kormánytámogatás Bihar megyei iskoláknak
Bihar megye – A 2010/1270-es kormányhatározat értelmében a román oktatási minisztérium összesen 6 millió lejnyi támogatást utal ki Bihar megyei – többségében magyarlakta települések – tanintézeteinek.

Összesen 51 oktatási intézmény részesül a támogatásból. A legnagyobb pénzösszeget, azaz 300 ezer lejt a Szalárd községhez tartózó Hegyközszentimre iskolája és óvodája kapja. A lista élén van az Érseléndi Nyolcosztályos Iskola is a 200 ezer lej értékű kormánytámogatással. Az érmihályfalvi iskolák 230 ezer lejen osztozhatnak meg a határozat jóvoltából. Kevesebb támogatással – egyenként 20 ezer lejjel – kell beérje a Pusztahollód községhez tartozó farkaspataki (Lupoaia) óvoda, a miklóirtási (Lăzăreni) iskola, a belényesi óvoda, az Köröskisjenő községhez tartozó köröskisújfalui (Husăşău de Criş) iskola és a barátkai (Bratca) középiskola.

Nagyváradon a Partenie Cosma Gazdasági Líceum és a Vasile Voiculescu Iskolacsoport kampusza 100 ezer lej támogatást kap. Az egykori katonai helyőrség mögött elképzelt oktatási kampusz mintegy 7 millió lejbe kerülne. A nagyváradi önkormányzat mindeddig 5 millió lejjel támogatta az építkezést, annak ellenére hogy az eredeti tervek szerint 90 százalékban kormánytámogatással valósult volna meg a korszerű létesítmény.