Kormányszóvivő: Az elemi osztályokban a tanító fogja oktatni a román nyelvet

MTI Fotó: Biró István
MTI Fotó: Biró István
Elfogadta a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amely értelmében a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban az illető osztály tanítója fogja oktatni a román nyelvet – közölte Nelu Barbu kormányszóvivő.

Barbu elmondta, a csütörtökön elfogadott sürgősségi kormányrendelet révén a 2018/9-es egyszerű rendelet meghozatala előtti feltételek között fog zajlani a románnyelv-oktatás a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban, vagyis az illető osztály tanítója fogja oktatni a román nyelvet.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban azt kérte Liviu Dragneától, a Szociáldemokrata Párt elnökétől, hogy helyezzék hatályon kívül az augusztusi kormányrendeletnek azt a cikkelyét, amely előírta, hogy a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban román nyelv és irodalom szaktanárok tanítsák a román nyelvet. Kelemen ugyanakkor kérte Valentin Popa tanügyminiszter menesztését a tárca éléről.

Valentin Popa csütörtökön közölte, hogy lemond tanügyminiszteri tisztségéről, mert nem hajlandó hozzájárulni az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek által kifogásolt, románnyelv-oktatásra vonatkozó augusztusi rendelet visszavonásához. Lemondását iktatta a kormány.

www.agerpres.ro