Kormánypénzből fedezik a számvétel és a tervek elkészítését

Kormánypénzből fedezik a számvétel és a tervek elkészítését
Marosvásárhely – Körülbelül 2 millió tömbház-lakást kellene hő-szigetelni, ami a romániai lakások 58%-át jelenti – tájékoztatott marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Borbély László területrendezési és építkezési miniszter.

Az erre vonatkozó, két évvel ezelőtt módosított törvény rendelkezései szerint a hőszigetelési munkálatok számvételét és a tervek elkészítését kormánypénzből míg a kivitelezési munkálatok költségeit, egyenlő részben, a kormány, a helyi és a lakótársulások költségevetéséből fedezik. Az országos szinten előállított jegyzéken 1200 lakás szerepel melyekből 670-nél megtörtént a számbavétel, 420 lakás esetében már elkészültek a tervek is. Körülbelül 40  ingatlannál kezdődtek el a feljavítási munkálatok és ezekből 2007 végén 12-öt már át adtak. A tavalyi költségvetésből 20 millió lejjel, 2008-ban pedig 25 millió lejjel járul hozzá a kormány ezen munkálatok elvégzéséhez.

Elkészültek a tervek valamint 3 tömbháznál be is fejeződtek a kivitelezési munkálatok a Marosvásárhelyen 2006 decemberében lezárt első jegyzéken szereplő 18 tömbház esetében és 200 tömbház az az 6000 lakás van a jelenlegi jegyzékbe foglalva. A szaktárca ez idáig 2,6 millió lejt utal ki Marosvásárhelynek.

I.V.