Kormányátalakítás – a miniszterelnök bemutatta az új minisztereket

Három új minisztériumot hoznak létre, és összesen hat új minisztere lesz a Gyurcsány-kormánynak, köztük egy tárca nélküli – jelentette be hétfő délben a miniszterelnök a Parlamentben. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem változik a kormány programja, de más lesz a kormányzás hangsúlya, szerkezete és összetétele is.

A Gazdasági és Közlekedési, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot a jelenlegi formában megszűntetik. Ezek helyett létrehozzák a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot, amelyet Bajnai Gordon, az önkormányzati tárca első embere vezet majd. Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora egyebek mellett az innovációért és a kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter lesz.
Szabó Pál, a Posta vezérigazgatója a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot vezeti majd. Önálló önkormányzati tárcát is létrehoznak, Gyenesei István független parlamenti képviselő kerül az élére. Székely Tamás lesz az egészségügyi miniszter, Szűcs Erika parlamenti képviselő pedig a szociális és munkaügyi miniszter. Lamperth Mónika az MSZP operatív szervezeti irányításáért felel ezentúl. Szabó Imre korábbi megyei közgyűlési elnök, parlamenti képviselő kapja a környezetvédelmi és vízügyi tárcát.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy változik az államtitkárságok összetétele. Egyrészt megszűnik a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT), illetve a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárság is, ezzel pedig összesen hat államtitkári poszt szabadul fel. A kormányfő hangsúlyozta: ezzel szemben azoknál a tárcáknál, ahol arra igény van, két államtitkár dolgozik majd a jövőben.
Az új államtitkárok névsorán “az utolsó simításokat” végzik, és várhatóan még hétfőn nyilvánosságra hozhatják azok nevét, akik esetében már döntés született – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette: a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását még hétfőn benyújtják az Országgyűlésnek és azt két-három héten belül el is fogadhatja a parlament. Arról ugyanakkor Gyurcsány Ferenc nem beszélt, hogy parlamenti többség hiányában hogyan tervezik elfogadtatni a jelenlévő képviselők többségének szavazatát igénylő módosítást.

A miniszterelnök elmondta: a törvénymódosítás elfogadásáig a jelenlegi szerkezetben működnek a tárcák. Gyurcsány szerint ugyanakkor Gyenesei István kivételével a többi jelöltet a héten meghallgathatják a parlament szakbizottságai, így ők várhatóan jővő hétfőn letehetik a miniszteri esküt az Országgyűlésben. Gyenesei István a minisztériumi szerkezet megváltoztatása után teheti meg ugyanezt.

Gyurcsány kiemelte: a változtatások a fejlesztés, a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének politikáját szolgálják. A kormány munkáját a következő években a beruházások, a fejlesztések és az innovációk támogatása határozzák meg a kormányfő tervei szerint, aki kiemelt figyelmet fordítana a társadalmi párbeszédre és a civil kapcsolatokra is.

Gyurcsány Ferenc megköszönte az SZDSZ tárcavezetőinek eddigi munkáját. Szerinte az elmúlt 10 évben a koalíciós kormányzás tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország erősebb és élhetőbb ország lett.
A miniszterelnök elmondta azt is: a következő hetekben állapodhatnak meg a volt koalíciós partnerrel a további együttműködés formájáról és kereteiről.