Kormány: helyosztó tárgyalás

Posztokról is szó van már a választásokon győztes USL, valamint az RMDSZ egyeztetésein. Hivatalosan szerda este tárgyaltak először. Helyeket kaphat az RMDSZ kormányszinten.

A jövő héten dől el hivatalosan, hogy kormányra kerül-e a parlamentben már amúgy is kétharmados hatalommal bíró USL mellé az RMDSZ is, s ha igen, milyen formában. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy helyeket adhatnak az RMDSZ-nek, de nem feltétlenül a fő kormányzati struktúrákban, hanem a második adminisztrációs vonalban. Erről is szó volt azon az egyeztetésen, amelyen a két USL-vezér, Victor Ponta (PSD) és Crin Antonescu (PNL), valamint az RMDSZ részéről Kelemen Hunor és Borbély László vett részt. Kiszivárgott információk szerint az az elvi megállapodás körvonalazódik, hogy amikor az államfő megkezdi a kormányalakítással kapcsolatos egyeztetéseit a parlamenti pártokkal, akkor az RMDSZ Victor Ponta miniszterelnöki jelölését fogja támogatni Traian Băsescunál – cserébe a kormány bizonyos megyei jellegű struktúráiban, például a prefektúrákon kaphat beosztásokat a Kelemen Hunor vezette tömörülés. A jelenlegi állás szerint miniszteri és államtitkári posztokat nem kapnának. Kelemenék azt is kérték cserébe, hogy tartsák meg tisztségeikben azokat az embereiket, akik jelenleg olyan közintézményeket vezetnek az ország különböző részein, amelyek a kormány fennhatósága alá esnek.

Közben továbbra is a PSD szorgalmazza az RMDSZ-szel való kiegyezést, a PNL és a PC vezetői, azaz Crin Antonescu és Dan Voiculescu ellene vannak.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,