Kormány: A miniszterelnök közölte az államfővel, hogy legfőbb célja Románia érdekeinek nemzetközi szinten való érvényesítése

Viorica Dăncilă kormányfő
Viorica Dăncilă kormányfő
Viorica Dăncilă biztosította Klaus Iohannist, hogy kormányfőként legfőbb célja Románia érdekeinek nemzetközi szinten való érvényesítése és az ország nemzetközi szerepének erősítése – közölte a kormány a miniszterelnök és az államfő közötti keddi találkozót követően.

A Iohannis elnök és Dăncilă miniszterelnök közötti megbeszélésen külpolitikai témákról esett szó, többek között a legújabb közel-keleti fejleményekről, Románia izraeli nagykövetségének esetleges Jeruzsálembe költöztetéséről. Dăncilă közölte az elnökkel, hogy a kormányprogram gyakorlatba ültetéséért és így a külpolitikáért is felelős miniszterelnökként legfőbb célja az ország érdekeinek érvényesítése és a legjobb megoldások azonosítása Románia nemzetközi szinten betöltött szerepének erősítése érdekében.

‘A Románia izraeli nagykövetségének esetleges áthelyezésével kapcsolatos elemzési és kiértékelési folyamat elindítása is a fent említett célokat szolgálja, olyan körülmények között, hogy Románia legfőbb partnere és stratégiai szövetségese, az Amerikai Egyesült Államok meghozta ezt a döntést, és más országok is fontolgatják a javaslatot’ – idézi a közlemény a miniszterelnököt.

Az Európai Unió közös állásfoglalása kapcsán – amelyet Románia Magyarországgal és Csehországgal együtt megakadályozott – a kormányfő azt mondta, Románia eme döntésével megerősítette a békés megoldás melletti elkötelezettségét, ‘el akarta kerülni az egyoldalú intézkedéseket, amelyek kompromittálhatják az izrael-palesztin békefolyamatot’.

‘A Románia által javasoltak összhangban állnak az Európai Tanács által 2017. december 14-én elfogadott következtetésekkel, valamint az ország hivatalos álláspontjával, amelyet többek között Románia elnöke is képvisel’ – fogalmaz a közlemény.

A találkozón a miniszterelnök hangsúlyozta, Románia elkötelezett támogatója a nemzetközi közösségnek a különféle kihívások kezelésére irányuló törekvésében. ‘Ezen kihívások hatékony kezelése érdekében visszafogottságra és kiegyensúlyozottságra van szükség minden érintett fél részéről, helyi szinten pedig a Cotroceni-palotában való mai jelenlétem is bizonyítja, hogy valóban támogatom eme vállalásunkat és a külpolitikai kontinuitást’ – hangoztatta a kormányfő.

www.agerpres.ro