Kormány: 2017. december 1-jétől megszünteti Kanada a román állampolgárok vízumkötelezettségét

Kormány: 2017. december 1-jétől megszünteti Kanada a román állampolgárok vízumkötelezettségét
Románia kormánya üdvözli Kanadának a román állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlésére vonatkozó döntését, amelyet az EU-Kanada csúcstalálkozó zárónyilatkozatába is belefoglaltak.

A kabinet által vasárnap kiadott közlemény értelmében a Dacian Cioloş román és Justin Trudeau kanadai kormányfő között az elmúlt hónapokban folytatott intenzív tárgyalások nyomán Ottawa megerősítette azt a korábbi vállalását, miszerint 2017. május 1-jétől részlegesen, december 1-jétől pedig teljesen megszünteti a román állampolgárok vízumkötelezettségét.

Erre azt követően kerülhet sor, hogy az Európai Unió és Kanada aláírta vasárnap a szabadkereskedelmi egyezményt (CETA).

“Fontos nap ez az ország számára, hiszen amellett, hogy ezután kihasználhatja a lakosság a szabadkereskedelmi megállapodás jelentette előnyöket, lehetőség nyílik jövő évtől arra, hogy szabadon utazzunk Kanadába. Úgy gondolom, hogy a vízumliberalizáció nagyszerű lehetőségeket kínál a hazai üzletembereknek arra, hogy közös projektekbe kezdjenek kanadai partnerekkel” – idézi a közlemény Dacian Cioloşt, aki megköszönte Justin Trudeau miniszterelnöknek a tárgyalások folyamán tanúsított nyitottságát.

A Románia és Kanada közötti egyezmény értelmében azok a román állampolgárok, akiknek az elmúlt 10 évben volt ideiglenes kanadai tartózkodási vízumuk (Canadian temporary resident visa), vagy akik az Amerikai Egyesült Államokba szóló érvényes vízummal (valid US non-imigrant visa) rendelkeznek, már 2017. május elsejétől elektronikus utazási engedéllyel (eTA) utazhatnak Kanadába. 2017. december elsejétől minden román állampolgárra érvényes lesz az intézkedés – áll még a közleményben.

AGERPRES/(RO – szerző: Mihaela TUDORACHE, szerkesztő: Karina OLTEANU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro

Címkék: ,