Korlátozzák a környezetszennyező járművek használatát Bukarestben

Korlátozzák a környezetszennyező járművek használatát Bukarestben
Nem hajthatnak be 2020. január 1-jétől Bukarest belvárosába olyan járművek, amelyeknek a légszennyezési besorolása nem éri el az Euro 3-as szabványt, 2022-től pedig a román főváros teljes területéről kitiltják azokat – döntött csütörtökön a bukaresti közgyűlés.

Az elfogadott határozat értelmében úgynevezett oxigén-matricát és a légszennyezés mértékétől függő illetéket vezetnek be az Euro 3-as vagy rosszabb besorolású gépjárművek számára.
A legolcsóbb (Euro 3-as) matrica egy napra 5 lejbe, egy évre pedig 700 lejbe kerül majd, míg a legdrágább (non-Euro) éves matrica ára 1900 lej lesz.
Az augusztusban közvitára bocsátott eredeti tervezettől eltérően nemcsak a máshonnan érkező – a metropolisz övezeten kívül forgalomba helyezett – autók behajtását korlátozzák: a díjfizetési kötelezettség és annak mértéke, illetve a behajtási tilalom kizárólag a jármű légszennyezési besorolásától függ majd.
A bukaresti közgyűlési határozat szerint 2021-től már az euro-4 es járműveket is matricavásárlására kötelezik.
A határozatot előterjesztő Gabriela Firea főpolgármester szerint Bukarest a hatodik legszennyezettebb levegőjű Európai nagyváros, ahol – a fővárost körülvevő Ilfov megyével együtt – 1,6 millió autó szerepel a gépjármű-nyilvántartásban.
Romániában 2017-től ugrásszeren megnőtt az utakon közlekedő használt járművek száma, miután a kormány eltörölte a környezetvédelmi illetéket, ami korábban megnehezítette a környezetszennyező autók forgalomba helyezését.
Romániában több mint hatmillió autó szerepel a járműnyilvántartásban, háromnegyedük tíz évnél öregebb.

(MTI)