Korlátozta a hitel-visszafizetés helyett ingatlanátadás lehetőségét a román szenátus

A román szenátus hétfőn ismét megszavazta az államfő által megfontolásra visszaküldött törvényt
A román szenátus hétfőn ismét megszavazta az államfő által megfontolásra visszaküldött törvényt
A 150 ezer euró alatti hitelekre korlátozta a román szenátus hétfőn azt a lehetőséget, hogy a hitelük teljes visszafizetése helyett a jelzáloggal terhelt ingatlant adják át a bankoknak az adósok.

A román szenátus hétfőn ismét megszavazta az államfő által megfontolásra visszaküldött törvényt.
A november végén elfogadott jogszabály – amelynek kihirdetését Klaus Iohannis államfő decemberben megtagadta – lehetővé tenné a jelzáloghiteleseknek, hogy adósságuk teljes visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant. A törvény a bankok heves tiltakozását váltotta ki, ugyanis a gazdasági válság előtt felvett hitelek esetében a jelzáloggal terhelt ingatlanok piaci értéke időközben jelentősen csökkent és ma már az adósság felét sem fedezi.
Az Európai Unió által is bírált törvény újratárgyalásánál a honatyák a román nemzeti bank javaslatára elfogadták, hogy a fizetés helyetti teljesítés lehetőségével csak 150 ezer eurónál nem nagyobb jelzálog esetén élhessenek a bajbajutott hitelesek. A jegybank szerint ugyanis a jogszabály összeghatár nélküli alkalmazása nem a bajbajutott lakásvásárlókat, hanem az ingatlanspekulánsokat segítené, akik 2008 előtt az árak további növekedését feltételezve vettek fel hatalmas hiteleket ingatlanprojektekre, most pedig megszabadulnának adósságuk visszafizetési kötelezettségétől.
A szenátusi szavazásnál a honatyák egyhangúan fogadták el a törvény módosított változatát. A kétkamarás román parlamentben ebben az esetben a képviselőházé lesz a döntő szó. A megfontolásra visszaküldött törvények kihirdetését az államfő másodszor nem tagadhatja meg.