Körkép halottak napja előtt

Körkép halottak napja előtt
Virágok, mécsesek, koszorúk sokasága közül lehet válogatni a rogériuszi piacon, megnéztük mit, mennyiért árulnak. Az árusokkal beszélgetve derült ki, hogy többen közülük elégedetlenek.

A rogériuszi piacon egy külön helyet létesítettek a koszorú-, mécses és virágárusoknak – ott, ahol a nyáron a dinnyeárusok kaptak helyet. Itt nagyjából minden megtalálható, amit halottak napja előtt szokás vásárolni. Krizantémok mindenféle árban, méretben, színben kaphatók – kisebb csokrokat már egy lejért is lehet kapni, cserepes krizantémot pedig akár két lejért is. A nagyobb féléből azonban egy szál két lejbe kerül, s láttunk nagy, cserepes csokrokat is, tíz lejért. Az egyik árus árvácskát árul cserépben, darabja mindössze nyolcvan bani. Mint elmondja, az árvácska bírja a hideget, s kivirágzik, ahogy egy kicsit felenged az idő. A krizantém ugyan télen nem hajt virágot, de ha gyökerét beássuk a földbe, tavasszal ismét kihajt és virágzik, évekig is elél, mondja el egy másik árus.

Koszorúk

Mécsesekből is nagy a választék: a legkisebbekből négy darab egy lej, de láttunk két, három, öt, hét, nyolc lejért is. Üvegmécsest 20 lejért, elemmel működő mécsest pedig 15 lejért árulnak.
Ami pedig a koszorúkat illeti: a legolcsóbb műanyagkoszorúk ára hét lejnél kezdődik, s úgy tűnik, ezek fogynak leginkább – bár igazából minden árus arról számolt be, hogy gyér az érdeklődés, alig adnak el valamit, még tavalyhoz képest is romlott a helyzet, holott az árak ugyanazok, sőt, esetenként még kisebbek is mint egy évvel ezelőtt.
A kissé élethűbb, de szintén nem természetes koszorúk méretüktől, díszítésüktől függően 15 és 35 lej közötti összegbe kerülnek. Természetes koszorúkat is árulnak: láttunk tobozokkal díszítettet 10 lejért, mohával bevontat 20 lejért, száraz virágokkal díszítettet, szalmából készültet 15 lejért.

Elégedetlenség

Miközben árakról beszélgettünk és arról, mennyi munkát igényel egy ilyen koszorú elkészítése, kiderült: a piac vezetősége kötelezte a koszorúárusokat, akiknek a legnagyobb része termelő is, hogy a sátor végében béreljenek helyet, háromszáz lejért – akkor is, ha van piaci asztaluk is, ahol virágot árulnak. Amit egyébként szintén fizetniük kell – egy asztal 220 lejbe kerül, de van, aki kettőt bérel – ,ha pedig véletlenül nem fizetik ki időben, akár el is veszíthetik. „Most az asztal, amit szintén kifizettem, üresen áll, mert nem tudok két helyen lenni egyszerre” – panaszolta egyikük. Többen elmondták: semmi logikát nem találnak ebben az intézkedésben, hacsak azt nem, hogy minél több pénzt csikarjanak ki tőlük – hiszen minden városban együtt árulják a koszorúkat és a virágokat, csak nálunk nem. Ráadásul, mint megtudtuk, szinte az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy egyáltalán lesz-e mód koszorúkat árulni, így néhány nap alatt, nagy sietségben készítették el ezeket.

Felkészültek

A Decebal piacon az idén egyáltalán nem árulnak koszorúkat – amint az általunk megkérdezett virágárusok elmondták, azért nem engedik őket, mert a kerítéssel kapcsolatos munkák miatt kevés a hely. Viszont krizantémokat, mécseseket itt is kapni.
A virágüzletek is felkészültek a halottak napjára – itt is nagyjából ugyanazokat az árakat láttuk, mint a piacokon, s persze koszorúkat és virágokat egyaránt árulnak. Láttunk többek között hatalmas, cserepes krizantémcsokrot 20 lejért, illetve, kereszt- és szívformájú műkoszorút, ez utóbbiak ára 50 és 60 lej közötti.

Neumann Andrea