Kórházak felújítása zajlik

Kórházak felújítása zajlik
Nagyvárad – Nagyszabású felújítások kezdődtek a szülészeti osztályon, valamint a Megyei Kórházban. Ezek részleteiről dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser a helyszínen tájékoztatta az újságírókat.

 

A volt Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán (jelenleg a megyei kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya) szeptemberben kezdődtek el a felújítások. Az újabbik épületről van szó, a régit ugyanis, amely egykor zsidó kórház volt, visszaigényli a hitközség, s Carp doktor szerint az épület amúgy sem felelt volna meg egy modern kórház követelményeinek. Mint arról annak idején beszámoltunk, a projekt értéke közel hétmillió lej, a szükséges összeget a Világbank biztosítja és az egészségügyi minisztériumon keresztül jut el a kórházhoz.

Átalakul

Mint láttuk, már javában zajlanak a munkálatok az alagsorban, illetve az első emeleten – ezek során az alagsort felújítják, felosztását megváltoztatják; itt öltözők és lerakatok fognak majd működni. Az első és a második emelet felosztását szintén megváltoztatják, oly módon, hogy minden kórteremhez fürdőszoba tartozzon, az első emeleti laboratórium helyén pedig kórtermek létesülnek. Egyebek mellett kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a falakat, kicserélik az elektromos berendezéseket, a vízvezetékeket, továbbá szellőztető-, valamint jelzőberendezéseket szerelnek fel. A felújítás jövő júniusig kellene megtörténjen, de a kórházmenedzser bízik benne, hogy december végéig sikerül befejezni. A munkálatok azonban jövőre is folytatódnak, ugyanis a régi épületet ki kell ürítsék, s a jelenlegi mosoda és konyha helyén alakítják majd ki a nőgyógyászati kórtermeket, az emeleten pedig nőgyógyászati műtőt terveznek, intenzív terápiás kórtermekkel.

Steril műtő

A Megyei Kórház épületében két projekt gyakorlatba ültetése kezdődött el: az egyik során a négy létező liftet két speciális, külső felvonóval egészítik ki. Az egyikben a sürgősségi fogadóosztályról szállítják majd a betegeket az intenzív terápiára, a másikat pedig a hordágyon fekvő betegek számára tartják fenn. A projekt teljes értéke 1,6 millió lej, melynek legnagyobb részét az egészségügyi minisztérium biztosítja, a fennmaradó részt pedig a helyi költségvetésből különítik el, illetve a kórház fizeti. A B épület felújítása is folyamatban van: az első emeleten gasztroenterológiai osztály lesz, ahol endoszkóppal fogják műteni a gyomorvérzéses betegeket. Jelenleg az endoszkópot csak diagnosztizálásra használják, pedig az ezzel végzett műtétek mintegy ötször olcsóbbak a hagyományosaknál. A második emeleten kardiológiai műtő lesz, továbbá szívgyógyászati intenzív terápiás osztály, különlegesen korszerű felszerelésekkel. Az angiográfos beavatkozásokat két külön műtőben fogják majd elvégezni. A negyedik emeleten tíz műtő lesz, ahol különleges, steril körülményeket fognak majd biztosítani, a nemzetközi normáknak megfelelően – mivel e jelenlegiek „semmilyen elvárásoknak nem felelnek meg” – tudatta a kórházmenedzser, aki többször is kihangsúlyozta: ide csak speciális öltözékben és lábbelikkel lehet majd belépni. Az itteni felújításokat 2014 októberéig kell befejezni, s a projekt teljes értéke 6,7 millió lej.

Neumann Andrea