Könyvbemutató Margittán

A magyar nyelven 2012-ben kiadott egyik legkülönösebb, legérdekesebb könyvét mutatják be rövidesen Margittán. A Kossuth Kiadónál megjelent „Rejtélyes fizika – Atlantisz és a kézirat titka” című műről van szó, melyet a margittai Horváth János Társaság szervezésében maga a szerző, Dr Györfi András belgyógyász főorvos fog bemutatni a Polgármesteri Hivatal konferenciatermében szeptember 26 – án (szerdán), 19 órai kezdettel.

A könyv különlegessége leginkább műfajában nyilvánul meg, melyet a szerző tudományos kalandregényként határozott meg. Semmiképpen sem tudományos-fantasztikus elbeszélésről lesz tehát szó – bár tagadhatatlan, hogy fiktív elemek is fonódtak az elbeszélés fonalába (pl. az egyik mellékszereplő az Európa-bajnok magyar felnőtt férfi fociválogatott edzője, vagy adott pillanatban egy másik szereplő a budapesti négyes metró kocsijára felpattanva menekül az őt üldöző ügynökök elől). Ám az amúgy érdekes, humoros kerettörténeten keresztül lassacskán átdereng a mű valódi mondanivalója, mely tulajdonképpen egy sajátos bevezetés lenne a modern fizika aktuális problémáiba. Egy rövid kvantummechanikai gyorstalpaló után ugyanis a főhősök tevékenysége révén érthetővé válik a teleportáció eljárása – melyet alkalmaznak is, majd a kvantumos összefonódásnak a valóság felfoghatóságára gyakorolt egyéb következményei is szóba kerülnek.

Természetesen emiatt – és a józan ész megőrizhetőségének érdekében – a főhősöknek fel kellett tárniuk az extra dimenziók által nyújtott lehetőségeket is, ami viszont újabb bonyodalmakhoz vezet. A lényeg, hogy a végére akkora kalamajka keveredik, hogy a történet főhőseinek a bolygó megmentésére irányuló akciói mellett Bruce Willis és csapata tevékenysége ártatlan kisdedek csoportos foglalkozásának tűnhet. Ám a történet követése során az Olvasó megismerkedik a kvanummechanika és húrelmélet fogalomkörével, a téridő és az extra dimenziók természetével. A meghökkentő fordulatokban gazdag történetet leszámítva a könyv fizikával kapcsolatos részét a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Fizika-karának professzora, Dr. Nagy László lektorálta, a mondanivaló befogadását segítő ábrákat és olajfestményeket pedig Margitta festője, Papp Gábor készítette.