Könyvbemutató és kiállítás a PMMC-nél

Könyvbemutató és kiállítás a PMMC-nél
2012. március 2-án, péntek délután 5 órai kezdettel Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívására, Szávai Géza Székely Jeruzsálem című esszéregényének bemutatására kerül sor a Partiumi Keresztény Egyetem első emeleti Bartók termében.

A mű, a reformáció idején „zsidó hitre” tért székelyek tragikus történetét elbeszélő, a „zsidózók” sorsát kortárs európai eszményeink közegében – és annak távlataiban – értelmező, különös műfajú kötet. A Székely Jeruzsálemnek nevezett Bözödújfalu történetében és pusztulásában (Ceausescu falu- és nemzetiségromboló politikájának esett áldozatául) a szerző az erdélyi létérzés dimenzióváltására is ráirányítja az olvasók figyelmét: „a Székely Jeruzsálem végső soron az Európai Unió szellemi előképét villantja fel az erdélyi népek történelmileg létrejött autonómiáiban, amelyek a mellérendelés elve alapján működtek évszázadokon át. Az új Európának ismernie kell saját szellemi előzményeit…” A Székely Jeruzsálem emlékezetes fotói is vetítésre kerülnek, illetve a kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

 

Ezt követően, délután 6 órától Szondy Sándor, Kondor Béla díjas, miskolci fafaragó nagyszabású kiállításának megnyitására kerül sor a PKE képcsarnokában. Az 1944-ben született művész, apja korai halála miatt vasesztergályos szakmát tanult. Négy éven át képzőművész körben képezte magát, majd 1972-ben részt vett a Sárospataki országos fafaragótáborban. Ez egy életre meghatározta jövőjét. 1972 őszén létrehozta a Miskolci fafaragó szakkört. 1980-ban már népi iparművész lett. 1991-ben, 47 évesen lett a népművészet mestere. Huszonöt éve foglalkozik hangszerkészítéssel, melybe beletartoznak a fúvós, húros, vonós, pengetős hangszerek. Számos hazai és külföldi kiállításon vett részt, mint például Szlovákia, Ausztria, Németország, Újdelhi, Algéria és kétszer Japánban is.

 

A szerény szeretetvendégséggel végződő kiállítást Mostis Gergő a PMMC igazgatója megnyitja meg. Mindkét rendezvényen köszöntőt mond az est házigazdája, Tőkés László Ep. képviselő. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!