Könyvadomány tíz iskolának

Könyvadomány tíz iskolának
Az RMDSZ által meghirdetett Minden magyar gyermek számít program keretében megyénkben tíz iskola könyvtára részesült könyvadományban.

 

Mikolában és Egriben már szerdán kezükbe vehették az RMDSZ és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala anyagi támogatásával elindított program keretében összeállított könyvcsomagot a gyermekek. Szatmár megyében idén tíz iskola könyvtára gazdagodott olyan könyvekkel, amelyek között nem csak a diákok, de még a tanárok is találnak olyan köteteket, amelyek felkelthetik érdeklődésüket vagy éppen segíthetik mindennapi munkájukat. A könyveket Börvely, Kálmánd, Kaplony, Majtény, Mikola, Egri, Túrterebes, Dobra, Erdőd és Kolcs iskolái kapták idén, 194 másik erdélyi iskolával egyetemben. A könyvtárbővítési akció célja, hogy a vidéki iskolákba is kerüljenek olyan könyvek, amelyek érdekes, az iskolai tanulmányokat kiegészítő, hasznos információkat tartalmaznak a gyermekek anyanyelvén. Éppen ezért kapcsolódik az RMDSZ által indított Minden magyar gyermek számít kampányhoz. A kampány célja az, hogy a szülőket ráébressze arra, gyermeküknek akkor adják a legtöbbet, ha anyanyelvükön tanulhatnak, tehát magyar tannyelvű iskolába íratják.

 

Erről a szakemberek sem vélekednek másként. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, Péntek János szavai is ezt támasztják alá: „Ha gyermeke a magyar nyelvet tanulta meg elsőként beszélni, akkor írni-olvasni is könnyebben megtanul ezen a nyelven. Az olvasással pedig megismeri ősei történelmét, a magyar irodalmat, mindannyiunk közös kincsét: a magyar kultúrát, szülei vallását. Az anyanyelv tanulása nem ér véget az elemi vagy általános iskolában, a középiskolai és egyetemi tanulmányok során válik magabiztossá, kellően gazdaggá.” Az RMDSZ és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala közös akciójuk révén tehát éppen az anyanyelven való tanulást segítik elő azáltal, hogy igyekeznek vidéki könyvtárakat gazdagítani magyar nyelvű könyvekkel.