Könyv egy boldog nap margójára

Könyv egy boldog nap margójára
Nagyvárad – Szerdán este a nagyváradi Lorántffy központban mutatták be az Erdélyi Magyar Ifjak szervezésében a Megadatott a holnap című könyvet, Galántai Tibor önéletírását.

Az egykori nagyváradi, jelenleg Szegeden élő Galántai Tibor (eredeti neve Grünfelder) a szerzője a Megadatott a holnap Küzdelem szülővárosomért című önéletírásnak, melyben az író 1946-ig, házasságkötéséig követi nyomon saját életútját. A kötetet Jósa Piroska ismertette, aki maga is írt könyvet a magyar csapatok nagyváradi bevonulásáról. Ezt azért érdemes kiemelni, mert Galántai Tibor is nagy teret szentel könyvében ennek az eseménynek, élete legboldogabb napjának nevezve 940 szeptember 6-át, amikor ő is bevonult magyar katonaként a városba. Jósa Piroska kiemelte, hogy Galántai minden sora színes, olvasmányos, sőt versek is vannak a könyvben.

Emlékállítás

Nagy József Barna az EMI tagja elmesélte, hogyan került kapcsolatba a jelenleg Szegeden élő és sajnos meglehetősen rossz egészségi állapotban lévő íróval. A jövőre kilencven éves Galántai Tibor erre a könyvbemutatóra egy levelet írt, melyet Nagy József Barna felolvasott. A levélből a jelenlevők megtudták, hogy Galántai  azzal a céllal írta a könyvet, hogy emléket állítson a nagyváradi magyar ifjúságnak, akik küzdöttek ezért a városért. A kötet külön érdekessége lehet a váradiak számára az, hogy az idősebb váradiak sok ismerőst  fedezhetnek fel benne. A könyv egyik szereplője meg is jelent a könyvbemutatón és elmondta: a könyvben minden úgy van megírva, ahogy az a valóságban megtörtént.  Nagy József Barna elárulta, hogy könyvtárakhoz szeretnének eljuttatni a kötetből, majd a könyvet megjelentető szegedi Bába kiadóra panaszkodott, mondván, hogy a könyvben nagyon sok a helyesírási és tárgyi hiba, sőt, vannak olyan kéziratos részek, amelyek a könyvből kimaradtak. Ezeket a szerző egy külön lapra leírva pótolta. Ebben a vonatkozásban Nagy József Barna a szándékosságot sem zárta ki a kiadó részéről. A könyvet a helyszínen tíz lejért lehetett megvásárolni. A könyvbemutató szervezőinek elmondása szerint a Megadatott a holnapot a Garasos-híd melletti könyvesboltban, és talán az Illyés könyvesboltban is lehet majd kapni.

Pap István

 

Címkék: ,