Könyv az épített örökségről

Sárközi Zoltán
Sárközi Zoltán
Nagyvárad – Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Sárközi Zoltán RMDSZ-es városi önkormányzati képviselő, melynek fő témája az általa soros elnökként vezetett Műemlékvédő Alapítvány tevékenysége volt.

 

 

Sárközi Zoltán RMDSZ-es önkormányzati képviselő örömmel tudatta, hogy a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium felismerte annak a tevékenységnek a jelentőségét, melyet a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány fejt ki a vidéki kúriák felleltározása terén, és ezért az idén 39.500 lej értékű pályázati pénzzel támogatja a fundációt, melyet ki kell egészíteni a megfelelő önrésszel. Ebből egy könyvet akarnak legkésőbb az év végéig megjelentetni, mely műszaki és történelmi dokumentációkat, illetve fényképeket fog tartalmazni a még felismerhető állapotban levő Bihar megyei régi udvarházakról, kastélyokról, népi építészet-maradványokról. Ezzel tulajdonképpen összegzik, és folytatják azt a munkát, melyet a Dukrét Géza vezette Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET), valamint a Körösvidéki Múzeum kezdett el a tavaly. Több mint 400 épületről van szó, a kiadványt pedig valószínűleg haszonnal fogják böngészni a szakemberek, amikor egy régi vagy elpusztul ingatlan újjáépítése kerül majd szóba. Sárközi Zoltán külön kiemelte Angela Lupşea projektmenedzser, Matei Camelia irodavezető és Rosmann Annamária gazdasági vezető nevét.

 

Kutyacsontváz

 

Egy másik témára áttérve a helyi tanácsos arra hívta fel a figyelmet: a váradi várban történő felújítások során a Műemlékvédő Alapítvány profi és amatőr régészei (Mihálka Nándor, Porsztner Kitti és Csokmai József) a Körösvidéki Múzeummal karöltve januárban és februárban végrehajtották a volt katonai parancsnokság- jelenleg I jelzésű- épületének a régészeti tehermentesítését. A 18. század végén épült, rendkivül elhanyagolt ingatlan alagsorában elvégzett munkálatok során a régészek egy már korábban megkezdett régészeti szelvényben feltárták a középkori püspöki székhely várfalának egy szegmensét, mely a 13-14. században épült. Emellett sikerült részben felkutatni azt a 16. század elején épült bástyát, melynek már csak a lenyomata látható az alagsor keleti falában. A feltárás legizgalmasabb lelete a helyiség észak-nyugati sarkában talált szemetesgödör, mely 14-15. századi edénytöredékeket, állatcsontokat és egy egész, valószínűleg a 13. századból származó, éppen maradt kutyacsontvázat is tartalmazott. A feltárt épített örökséget, mely ugyanúgy hozzátartozik a várhoz, mint a most is álló épületek, a jelenleg folyó munkálatok nyújtotta lehetőségek függvényében bemutatják majd a nagyközönségnek is. Eddig egyébként 29 osztály jelezte, hogy az Iskola másképp-hét keretében látogatást szeretne tenni a létesítményben.

 

Ciucur Losonczi Antonius