Konyhakert kialakítása mérsékelt napfényben

Konyhakert kialakítása mérsékelt napfényben
Az ideális környezet a zöldségek számára, ha a konyhakert déli fekvésű vagyis, ha napsütéses helyen terül el. Ellenben, ha nem áll rendelkezésre egy ilyen terület, akkor a siker kulcsa abban rejlik, hogy a kertésznek olyan zöldségeket kell termesztenie, amelyek kevesebb napfényt igényelnek.

Zöldségek termesztése kevés napfényben

1. lépés

Válasszuk ki azokat a zöldségeket, amelyek jól tűrik az árnyékosabb helyeket. Ezek a növények mérsékeltebb hőmérsékleten is jól fejlődnek. Közéjük tartozik a káposzta, a kelkáposzta, a fejes saláta, az indiai mustár, a cékla, a retek, a spenót, a sárgarépa, a burgonya, a hagyma és az újhagyma is, hogy csak  néhányat említsünk. Azt is döntsük el, hogy magot vagy palántát választunk ki ültetésre.

2. lépés

Vizsgáljuk meg, melyik a legalkalmasabb terület a zöldség termesztésére. Ha kevesebb a napfény, akkor telepítsük a növényeket konténerbe, mert így mozgathatjuk őket. Ha konyhakertben szeretnénk nevelni a zöldségeket akkor igyekezzünk növelni a napfényes területeket úgy, hogy lenyessük a fák vagy cserjék azon ágait, amelyek árnyékot vetnek az ágyásokra. Ebben az esetben vegyük számításba azt is, hogy az árnyékos helyek nem ugyanarra a területre esnek a délelőtti illetve a délutáni napsütésben.

Folytatás az edenkert.hu oldalán

Címkék: , ,