Konstruktív párbeszéd zajlott

Konstruktív párbeszéd zajlott
Nagyvárad- Péntek délben az RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő, aminek témája az Interparlamentáris Unió magyar-román baráti tagozatainak találkozója volt.

A két küldöttség november 26-28. között találkozott egymással Bukarestben. Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki a romániai baráti tagozat elnöke, pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nagyon jó, hasznos, konstruktív, nyitott és intenzív párbeszéd zajlott, melynek remélhetőleg folytatása is lesz. A Fejlesztésügyi Minisztérium képviselőivel a határ menti európai uniós programokról, illetve infrastrukturális jellegű befektetésekről tárgyaltak, de ugyanígy fogadták a két küldöttséget a külügyi bizottság tagjai, és a Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium munkatársai is, valamint Viorel Hrebenciuc, a Képviselőház alelnöke és Laczikó Enikő Katalin, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára.

A határ menti uniós pályázatokról zajló beszélgetésen a honatya arra hívta fel a figyelmet, hogy a diplomáciai helyben toporgás miatt is a nyugati határsávban mindkét oldalon több olyan út létezik, melyek nem találkoznak egymással, mivel az összeköttetést lehetővé tevő senki földjére nem adnak ki építési engedélyt. A felvetésének köszönhetően most azonban felcsillant annak reménye, hogy a már elkezdett utakat a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban be fogják tudják fejezni, amennyiben valóban közös megegyezés születik az ügyben.

Együttműködés

Szabó Ödön megjegyezte: noha közös román-magyar kormányülések már több mint három éve nem voltak, a parlamenti csoportok kitűnően együtt tudnak működni egymással. Mindkét fél azon óhajának adott hangot, hogy a gazdasági kooperáció tovább erősödjön- jelenleg Magyarország a harmadik helyen áll az uniós országok közt a Romániával lebonyolított kereskedelmet illetően-, az RMDSZ-es képviselő pedig jelezte a magyarországiaknak, hogy jó lenne, ha folytatnák a Debrecenen áthaladó autópályát a román határ irányába, mert a jövő évi romániai költségvetés-tervezetben pénzt különítettek el a Bors-Berettyószéplak közötti autópályára, viszont amennyiben a sztráda 2016-ig elkészül, nem lesz hova csatlakozzon a magyar oldalon. A megbeszéléseken szóba került az is: főleg a határ menti térségbe érdemes lenne bővíteni az együttműködést a 112-es segélyhívó számot érintő beavatkozásoknál. A PSD-s Viorel Hrebenciuc a Ponta-kormány azon üzenetét tolmácsolta, hogy úgy tekint az RMDSZ-re, mint a romániai magyarság törvényes képviselőjére, nem mint politikai pártra, a fideszes Simonka György pedig néhány pozitív változásról számolt be, mely a magyarországi románok helyzetét illeti, elhangzott például, hogy a román tannyelvű iskoláikat a kisebbségi önkormányzatok működtethetik, és 2014-től a kisebbségeknek is lesz képviselete a magyar országgyűlésben.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Címkék: ,