Könnyű volt a magyar szóbeli

Könnyű volt a magyar szóbeli
Anyanyelvi ismereteikről adtak számot csütörtökön azok az érettségizők, akik nem román tagozaton végeztek. A tételek nem voltak nehezek, a próba rendben zajlott, mondták a vizsgázók.

Bihar megyében 565 fiatal iratkozott fel az anyanyelvi próbára, 535-en magyar nyelvből és irodalomból, tizenkilencen szlovák, tizenegyen pedig német nyelvből bizonyították csütörtökön tudásukat. A nagyváradi Ady Endre Középiskolában is reggel kilenckor kezdődött el a kompetencia felmérés, a megmérettetés három teremben zajlott, az utolsó vizsgázók a kifüggesztett program szerint csütörtök délután öt előtt tíz perccel kerültek sorra.

Akikkel alkalmunk nyílt beszélni, azt mondták: a tételek könnyűek voltak, igaz, jó előre tudni lehetett, milyen jellegűek lesznek. Az általános nyelvi ismeretek mellett a stílusrétegeket, a kommunikációs funkciókat és a szövegtípusokat is ismerniük kellett. Minden tétel két feladatból állt, az első feladatnak három alpontja volt. „Minden világos volt és érthető” – mondta az egyik diák. „Jól ment, de hát ez csak egy kis ízelítő volt, a neheze még hátravan” – jegyezte meg egy másik érettségiző, aki épp túlesett ezen a felmérésen.

Azok a végzősök, akikkel beszéltünk, a legjobb minősítést kapták. Egyúttal, mint láttuk, az iskola bejáratánál szerdán kifüggesztették a román kompetencia felmérésen elért eredményeket is: a 148 végzős közül, aki az Ady Endre líceumban vizsgázik, 119-en a legjobb, vagyis a tapasztalt nyelvhasználói minősítést kapták, 27-en haladó, ketten pedig átlagos minősítésben részesültek.

Az anyanyelvi kompetenciák felmérése két napon keresztül tarthat, de Bihar megyében, mivel a a csütörtöki nap folyamán mindenki sorra került, pénteken elkezdődik a digitális kompetenciák felmérése, melyre amúgy a minisztérium három napot szánt, azaz a 9-e mellett a június 12-ét és 13-át is. Június 14 és 16 között zajlanak az idegennyelvi kompetencia felmérések, az első írásbeli próba pedig június 26-án lesz.

Neumann Andrea