Konferencia: Mi a szabadság?

Konferencia: Mi a szabadság?
Nagyvárad – Az elmúlt hétvégén IV. alkalommal került megrendezésre a Nagyvárad-rogériuszi Ifjúsági Evangélizációs Konferencia. Az idei téma a szabadság volt, több érdekes előadás is elhangzott.

Kerekes József nagyvárad-rogériuszi református tiszteletes az erdon.ro-nak elmondta: idén immár negyedik alkalommal szervezték meg az Ifjúsági Evangélizációs Konferenciát, Nagyváradról és a környékbeli gyülekezetekből, valamint Kolozsvárról érkeztek tizenéves református fiatalok. A téma ezúttal a szabadság volt, tekintettel arra, hogy sokan összetévesztik ezt a fogalmat a szabadossággal. Közös játékok és éneklések, illetve szabadidős tevékenységek színesítették a programot, az előadásokon elhangzottakat pedig kiscsoportos beszélgetéseken mélyítették el a résztvevők.

Szombat délelőtt dr. Zabán Bálint Károly kisszántói tiszteletes értekezett, A lehetetlen feladat címmel. A rá jellemző közvetlen stílusban vezette rá hallgatóságát arra, hogy a lelki börtönből való szabadulás első lépése az, amikor Isten meghallja a hozzá intézett sikolyunkat, kiáltásunkat, az óvadékot pedig Krisztus fizeti ki azért, hogy nekünk szabadulásunk legyen a bűn jelképezte rabszolgaságból. Hangsúlyozta: mindenkinek megvan a maga barlangja, ahol nem szeretjük, ha megzavarnak bennünket, és ahol védve érezzük magunkat, ez azonban csak egy látszólagos szabadság, mert valójában be vagyunk zárva. Ugyanígy megkötöz bennünket, ha nézeteltérésbe keveredünk másokkal, vagy ha foglyai vagyunk valamilyen családi tragédiának, ami törést jelent az életünkben. Rabok lehetünk érzelmi szempontból is, amikor valakik éreztetik velünk, hogy hatalmuk van felettünk („bozgor pillanatok”), de akkor is, ha eladjuk magunkat, például a divatnak, az internetnek, a mobiltelefonunknak, a karriervágynak vagy a pénznek. „Barlang lehet mindaz, amibe önazonosságunkat gondoljuk, de egy séta Istennel, a kertben, a szabadulásunk kezdetét jelentheti”, fogalmazott a lelkész.

Örök határsértők

Délután Kondor Endre biharvajdai lelkipásztor tartott előadást, Szabadság! Mi az igazi szabadság? címmel. Úgy vélte: bár elméletileg semmi gátja sincsen a szabadságunknak, mégis behatárolva érezzük magunkat. A szabadság egy belénk kódult vágy, és különböző képzettársítások élnek bennünk e fogalommal kapcsolatban. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy következmények nélkül nem lehet áthágni a szabályokat. „Paradox módon az ember, aki a Teremtőjétől független akart lenni, rabbá lett, és nem érte el azt, hogy szabad legyen, csupán ebben az illuzióban él. Az igazi szabadság ugyanis ott van, ahol Isten is jelen van, így mi örök határsértők maradtunk”, közölte a lelkész.

Ciucur Losonczi Antonius