Konferencia a vidékfejlesztési támogatásokról

Konferencia a vidékfejlesztési támogatásokról
Bihar megyei önkormányzatok illetve, mezőgazaságban érdekelt szervezetek, vállalatok képviselői jelentek meg azon a fórumon, amelyet a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség szervezett.

A Nagyváradi Állami Egyetem dísztermében tegnap megrendezett konferencián Gavrila Ghilea Bihar megye prefektusa a jelenlevőknek elmondta, hogy a hazai mezőgazdaság legfontosabb anyagi forrása az Európai Uniós pénzalapok képezik, majd felhívta a figyelmet arra, hogy ha az ország nem fogja tudni jobban lehívni a vidékfejlesztés céljára Romániának elkülönített összegeket, akkor nehéz lesz talpra állítani a hazai gazdaságot. A prefektus hozzátette, hogy a forráslehívások tekintetében Bihar megye ugyan jól áll, viszont más megyékben rossz a helyzet. Ghilea elárulta, hogy Bihar megyei önkormányzati vezetőkkel találkozva azt tapasztalta, hogy fenntartásaik vannak a korámánygaranciákkal biztosított hitelekkel szemben. Ghilea arra kérte az önkormányzatokat, hogy ne legyenek fenntartásaik, továbbá a bankoknak is azt javasolta, hogy vegyék ki jobban a részüket a mezőgazdasaági fejlesztési programok finanszírozásából, hiszen az önkormányzatok az önrészt nagyon nehezen tudnák biztosítani, ha a bankok nem segítenek nekik. Végezetül kiemelte azt, hogy a prefektúrán külön iroda létesült, mely hasznos információkkal látja el az érdekelteket az Uniós források tekintetében.

Jelentős források

A rendezvényen tájékoztatta a megjenteket Nicolae Hodisan a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság ügyvezető igazgatója, és Octavisan Avramut, az Országos Vidékfejlesztési Program 2007-2013 menedzsmenthatóságának képviselője is. A megjenetek tájékoztatást kaptak arról, hogy az Európai Unió milyen forrásokat biztosít a különböző vidékfejlesztési célokra az országos vidékfejkesztési programon keresztül. Elhangzott, hoogy 2013-ig tízmilliárd eurót biztosítanak vidékfejlesztési programokra Romániának. Fiatal mezőgazdászok segítésére 2011-ben 100 millió euró áll a mezőgazdasági területek modernizálására 150 millió euró áll Románia rendelkezésére, az előbbi kategóriában a minimálisan megpályázható pénz tízezer, a második kategóriában ötezer euró, míg a maximális megpályázható összeg előbbiben huszönötezer, utóbbiban kétmillió euró. A mezőgazdasági és erdészeti termékek hozzáadott értéknövelésére 2011-ben összesen 130 millió eurót lehet lehívni, ebben a kategóriában egy projekt értéke nem haladhatja meg a kétmillió eurót, vagy a hárommillió eurót, ha szövetkezetek pályáznak.

Pénzalapok

Az élelmiszeripar támogatására és fafeldolgozásra kidolgozott állami segélyalap összege 2011-nem 101 millió euró, itt is ötezer euró a minimális pályázati összeg, a maximális pedig három millió euró. A mező- és erdőgazdálkodási infrastruktúra javításának uniós pénzalapja 2011-ben 333 millió euró Románia számára, itt maximum egymillió eurós projekttel lehet pályázni, illetve 1,5 millió eurós projektekkel erdőutak valamint az időszakos vízfolyásaok karbantartása illetve szabályozására. A mezőgzdasági területek első erdősítésére 229 millió euró áll rendelkezésre 2011-ben, míg mezőgazdasági mikrovállalkozások létesítésére 89 milló eurót lehet lehívni Romániából. A turisztikai tevékenységek támogatására 170 millió euró áll rendelkezésre, a maximális megpályázható összeg 200 ezer euró.