Konferencia a fogyatékkal élőkért

Konferencia a fogyatékkal élőkért
Nagyvárad – A Pedagógusok Háza és a bukaresti amerikai nagykövetség tegnap egynapos konferenciát szervezett a fogyatékkal élő személyek felzárkóztatásáért.

Amerikai kezdeményezésre szervezték meg tegnap a Pedagódusok Házában azt a konferenciát, amelyen amerikai példára bemutatták, hogyan teremthet egy társadalom megfelelő életkörülményeket a fogyatékkal élő személyeknek. A konferenciára meghívták a Megyei Munkaerőfoglalkoztatási Ügynökség szakembereit, különböző civil szervezetek képviselőit, iskolaigazgatókat, speciális iskolák tanárait. A két szervezet közötti együttműködés nem újkeletű. Tavaly kerültek kapcsolatba egymással, mikor a Pedagógusok Házában angol nyelvtanfolyamot szerveztek.

Elismert előadó

Az előadásokat, amelyek során arról esett szó, hogyan tudnak a különböző fogyatékkal élő személyek élni jogaikkal, beilleszkedni a társadalomba, milyen programok és törvények vannak számukra Amerikában, Richard Pimentel, nemzetközi elismertségnek örvendő szakértő tartotta. Maga is fogyatékkal él, a vietnami háborúból visszatérve komoly halláskárosulást szenvedett, nem hallja sem a magas, éles hangokat, sem pedig a magánhangzókat, csak a mássalhangzókat. Visszatérve kezdett a fogyatékkal élők lehetőségeivel foglalkozni, s mára már a világ minden részén tart előadásokat, és eltökélten dolgozik azon, hogy a fogyatékosokkal kapcsolatban kialakult közvéleményt megváltoztassa.

Nagy Anikó